Читај ми!

Iritacija oka ili nešto drugo?

Ako osetimo peckanje, iritaciju ili grebanje u očima, važno je da se što pre obratimo lekaru, jer je verovatno u pitanju upala sluzokože – konjuktivitis. Ovo virusno oboljenje jeste neprijatno, ali ako se pravilno leči nije opasno.

Virusna upala sluzokože, odnosno konjuktivitis, jedan je od zdravstvenih problema sa kojim se susrećemo u promenama godišnjih doba. Uzročnici ove upale mogu biti različiti, ali su simptomi veoma slični običnoj iritaciji.

Konjuktivitis se najčešće javlja u sklopu prehlade - kada su izazivači virusi. Razlog mogu biti i bakterije, a često se javlja i kod alergija. Početni simptomi ove relativno česte bolesti oka su intenzivno crvenilo beonjača, otekli kapci, svrab i osetljivost na svetlo.

„Od svega toga najteže pada to peckanje u očima, iritacija, a gde god usmerite pogled odnosno kako pomerite očnu jabučicu tako osećate i grebanje", rekao je pacijent Radoje Dujović.

I za konjuktivitis važi isti princip kao i kod svake druge bolesti - što pre započeti terapiju, a kod novorođenčadi odmah, kako bi se funkcija oka očuvala.

Prema rečima oftamologa Ivane Vuksanović iz Doma zdravlja „Savski venac", pacijenti nikako ne bi trebalo da koriste samoinicijativno kapi ili masti i da se sami leče.

„Pacijenti moraju da paze iz razloga što korišćenjem na primer kortikosteroida kod virusnog konjuktivitisa dolazi do oslabljenja odbrambene moći i snage oka i tako produžujemo tok bolesti i ozdravljenja. Samovoljnim korišćenjem takve terapije menjamo u većoj ili manjoj meri kliničku sliku", objasnila je Vuksanovićeva.

Kada god primetimo crvenilo u oku zapitamo se da li je reč o infekciji sluzokože ili o nekoj drugoj bolesti oka. Uvek je najbolje da se obratimo specijalisti.

„Važno je za pacijente da znaju da svako crveno oko nije konjuktivitis, da se pod kliničkom slikom crvenog oka mogu javiti i određene bolesti samog oka", rekla je doktorka Vuksanović.

Na prvom mestu je akutni glaukom, potpom zapaljenje prednjeg dela oka, pored oka tu su i sistemske bolesti koje mogu ići udruženo sa crvenim okom, među njima bolesti vezivnog tkiva, endokrinološke bolesti, disfunkcija štitne žlezde, genikourinarne bolesti i tako dalje, dodaje doktorka.

Konjuktivitis virusnog porekla je i zarazan, zato vodite računa o higijeni, kao i o tome da prvenstveno vaše dete, pa onda i vi, ne dođe u kontakt sa nekim ko već ima upalu sluzokože. Obavezno perite ruke pre i nakon kontakta sa obolelim okom ili nakon brisanja nosa.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару