Ljubav prema kafi u genima?

Grozničava potreba za jutarnjom šoljicom kafe nije samo posledica navike, već, pre svega, genetike, pokazuju rezultati američkog istraživanja. Pojedincima koji su slabiji na kofein, potrebne su veće količine kafe, čaja i drugih napitaka koje ga sadrže kako bi osetili užitak.

Ako se borite da preživite dan bez konstantnog unošenja kafe ili čaja, možda je u pitanju više od ličnog ukusa.

Rezultati istraživanja pokazuju da neki od nas nasleđuju gene koje nas čine slabijim na kofein.

Oni sa genima kofeinske zavisnosti imaju potrebu da piju veće količine kafe i čaja kako bi postigli isti „podižući" efekat.

Na ovaj način bi se moglo objasniti i zašto su neki otporniji na čaroban ukus čokolade.

Do ovog otkrića se došlo nakon američkog istraživanja DNK i ishrane oko 45.000 ljudi, jednog od prvih ispitivanja koje je proučavalo povezanost između hrane i gena.

Dva gena su se izvojila kao presudna za visoki unos čaja, kafe, čokolade i gaziranih pića sa kofeinom kakva je „koka-kola". Jedan, pod nazivom CYP1A2, je ključan za razlaganje kofeina u jetri, dok ga drugi, koji se zove AHR reguliše.

„Godinama je poznato da je CYP1A2 gen odgovoran za razlaganje kofeina u metabolizmu, međutim, korišćenjem novih tehnologija, po prvi put smo ukazali da je on glavni faktor koji utiče da ljudi unose različite količine kafe i sličnih pića", objasnio je istraživač Nil Kaporaso.

Rezultati istraživanja objavljeni u magazinu "PLoS Genetics" pokazuju i da pojedinci koji su genetski skloniji kofeinu uzimaju u proseku oko 40 miligrama više ove supstance od drugih ljudi. To je trećina šoljice kafe više dnevno ili konzerva kole.

U Velikoj Britaniji se dnevno popije 70 miliona šoljica kafe i 165 miliona šolja čaja, prenosi Dejli mejl (Daily Mail).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. јун 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом