Magični pasulj

Neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi, pasulj je mnogo više od ukusnog zalogaja. Snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da štiti od raka.

Pasulj je zaista magična hrana. Snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, poboljšava rad creva, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da štiti od raka.

Ukoliko želite da povećate unos vlakana, proteina i antioksidantnih materija, bez ikakve dileme, većina nutricionista će vam preporučiti proizvode od celog zrna raznih žitarica, što više svežeg voća i povrća i pasulj.

Rezultati brojnih istraživanja potvrdili su da postoji veza između zastupljenosti pasulja na trpezi i manje sklonosti ka bolestima srca, dijabetesu tipa 2 i povišenom krvnom pritisku.

Skup fitojedinjenja karakterističan za ovo mahunasto povrće pokazao se kao odlična zaštita od malignih „aktivnosti" na ćelijskom nivou zahvaljujući sposobnosti da sprečava razmnožavanje ćelija raka, naročito dojke i debelog creva.

Istraživači Škole za javno zdravlje u Harvardu zaključili su da žene koje unose pasulj najmanje dva puta sedmično i do 24 odsto su manje izložene riziku od raka dojke.

Bogata antioksidantima, zrna pasulja mogu pomoći organizmu u borbi protiv procesa oksidacije i štete koju nanose slobodni radikali.

Osim već pomenutih vlakana koja pospešuju varenje, ukusna jela od pasulja su odličan izvor gvožđa i proteina.

Tajno oružje pasulja je i aminokiselina triptofan, materiju koja učestvuje u regulaciji apetita, pomaže da lakše zaspimo i popravlja raspoloženje.

Neke vrste tog povrća obiluju folatima pa se njihovim čestim unosom čuvamo od bolesti srca.

Kalijum, magnezijum, vitamini B1, B2 i K, takođe, se nalaze na spisku važnih sastojaka koji pasulj čine veoma poželjnom namirnicom.

U kineskoj tradicionalnoj medicini jedan od obaveznih sastojaka raznih lekovitih smeša bio je pasulj, a najviše je korišćen za lečenje trovanja, povišenog krvnog pritiska, dijareje, kamena u bubregu, pa i alkoholizma.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. јун 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом