Kajsija, prijateljica vitkog struka

Bogata vitaminima A, C i E, kalijumom, gvožđem i drugim važnim sastojcima, kajsija je odličan saveznik u borbi protiv bolesti, ali i suvišnih kilograma. U ovom voću nema masnoća, a podjednako su ukusni i sveži i sušeni plodovi.

Kajsiju često nepravedno previdimo kada navodimo voće koje je korisno za zdravlje. Jabuka, kruška, pomorandža i banana najčešće se nalaze i na trpezama i na listama namirnica sa visokim sadržajem hranljivih i korisnih materija.

Međutim, nutricionisti ističu da su kajsije podjednako važne za uravnoteženu ishranu, pa čak zaslužne za brojne dobrobiti više nego neke druge vrste voća.

Pripadnice lepšeg pola naročito raduje činjenica da je u pitanju voće koje čuda čini kada se uvrsti na meni tokom dijete za smanjenje telesne težine.

Bogata brojnim hranljivim materijama, mineralima, vitaminima narandžasta lepotica nema mnogo kalorija što je čini idealnom za zdrav organizam i vitku liniju.

Odličan izvor vitamina

Poput jabuka i narandži, postoji više sorti kajsija, ali su tek dve-tri dostupne u lokalnim prodavnicama i pijacama.

Mali, zlatnonarandžasti plodovi bez obzira na sortu jednako su korisni, pa u zavisnosti od toga da li više uživate u tvrđim ili mekšim i slađim ili manje slatkim kajsijama odaberite one koje vam najviše prijaju.

Ovo blago kiselkasto voće može se koristiti na mnogo načina, ali je sveže ipak najbolje. Tako će organizam najviše hranljivih i važnih materija uspeti da iskoristi.

Suve kajsije su prava poslastica i lako se mogu spakovati i pojedsti za užinu. Džem i sok od kajsija su neprevaziđeni bili u kombinaciji sa hlebom ili tostom ili kao bazni premaz u kolačima i tortama.

Sveže ili suve kajsije upišite na plan dijete što je više moguće i pratite kako kilogrami samo odlaze, a zdravstveno stanje napreduje.

Kajsije, naročito sveže, odličan su izvor vitamina A, C i E, kalijuma i gvožđa, kao i betakarotena.

Stručnjaci ističu da dve-tri sveže kajsije srednje veličine mogu da podmire oko 50 odsto dnevnih potreba za vitaminom A. U ovom voću nema masnoća, a ugljenih hidrata je veoma malo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. мај 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом