Читај ми!

Bamije, tikve, sočivo… zbog pomodarstva smo zaboravili na ove riznice zdravlja

Manje mesa na trpezi, a više povrća i to onog gotovo zaboravljenog, čijih vrednosti su bile svesne naše bake – savet je svih koji su shvatili značaj zdrave ishrane. Bamija, leblebije, keleraba, tikva, sočivo i proso bili su deo jelovnika naših predaka, a sada ih gotovo nema na našim trpezama.

„Današnji trendovi nameću novi tip i način ishrane, što je pogrešno. Primera radi, čovek nema enzime da vari neke namirnice koje su sad postale trend i u svim su dijetama. Pomodarstvo je uzelo mnogo maha u dijeto-terapiji“, navodi nutricionista Mila Raičević.

Bamija je, kako kaže, kraljica lepote.

„Prirodni kolagen se najjednostavnije može dobiti kada skuvate bamije i pomešate s nekim uljem da ulepšate svoj ten. Osim toga, bamija je odličan izvor vitamina C“, objašnjava Raičevićeva.

Tikva je prava riznica dijetetskih vlakana, fitoestrogena i, ne samo da čuva želudac, već omogućava unošenje kalijuma, magnezijuma i drugih minerala u samo jednom obroku.

Odlični izvori minerala su sočivo i proso.

„Ne samo da su zbog toga odlični za čuvanje našeg srca, već jačaju kosti. Treba napomenuti da ih pre pripreme, kao i sve žitarice, treba potopiti u vodu. Takođe, ne treba ih kombinovati sa prerađevinama i suhomesnatim proizvodima“, ističe Raičevićeva.

Oprezno sa mesom

Jedino što bi gošća Jutarnjeg programa preporučila što se mesa tiče jeste divljač.

„Meso, poput piletine, ne mogu da preporučim jer je puno hormona. Meso je, inače, teško varljivo. Imamo i jednu lošu naviku, a to je da kombinujemo namirnice koje se teško vare, poput mesa sa krompirom i testeninom. Telu je potrebno pet sati da svari meso, a već posle četiri sata vam treba naredni obrok“, kaže Raičevićeva.

To znači da svi koji pate od nadutosti i otečenosti ili imaju neredovnu stolicu nisu dobro iskombinovali namirnice.

Jedan od loših novih trendova su smutiji, odnosno isceđeni sokovi.

„Ne žvaćete. Ne unosite pljuvačku. Ne možete staviti karfiol, kupus, kelj i da imate zdrav smuti. Ako genetski imate problema sa štitnom žlezdom, vi je tako iritirate. Takođe, tu je problem varenja. Zamislite da ste količinski pojeli sve ono što ste iscedili, imali biste za dve dobre užine. Osim toga, bacili ste sva ona vlakna i celulozu koja pomaže crevima“, napominje nutricionista Mila Raičević.  

понедељак, 25. септембар 2023.
° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"