Читај ми!

Novakove suze su epilog napora, truda i svega što je proživeo, kaže psiholog Mirjana Mladenović

Novak Đoković je po deseti put u karijeri osvojio Australijan open, trijumfom u Melburnu stigao do 22. grend slem trofeja u karijeri. Nije plakao samo Novak, plakali su mnogi. Da li je to bila katarza posle mnogo muka i poniženja za Novaka. Zašto plačemo kada dobijemo zasluženo i kada se nepravda ispravi?

Gostujući u Beogradskoj hronici prof. dr Marijana Mladenović, sportski psiholog, objasnila je da posle velikog stresa, naboja i postignuća dolaze i suze, a pražnjenje je neminovno.

„Kada se postigne nemoguće ljudi se sa tim identifikuju. Često se čuje da neko kaže 'da ne može nekad nešto da postigne', a onda to pretvorite u izazov i pokažete da je moguće. Novak je knjiški primer kako jedan sportista treba da bude spreman za sve izazove na tertenu i oko terena", naglasila je profesorka.

Ističe da su suze kao epilog napora, truda i onoga šta je Novak proživeo.

„Sve ide iz strukture ličnosti, ali se i postave veštine koje se uče i koje se savladavaju na sportskom putu. Bilo je mnogo situacija gde je Novak mogao da se obeshrabri i odustane, ali je on svaku situaciju koja bi mnoge dovela do trenutka da pokleknu i odustanu, pretvarao u izazov. Verujem da se šampion postaje", rekla je prof. dr Marijana Mladenović.

Ističe da šampion sam sebe stvara. Iskustvo pokazuje da pre svega rešenost šampiona da radi na sebi i da nikada ne odustane, daje rezultat.

„Neminovno je da svaki sportista dođe do trenutka kada mu ne ide i tada se nakupljaju neke negativne reakcije i emocije. Ključ je kanalisati negativno na način koji je unapred pripremljen. Sportisti gube konce kada ne znaju da reaguju, a ključ je kontrolisano se ljutiti", rekla je prof. dr Marijana Mladenović, sportski psiholog.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво