Читај ми!

Srđan dokazao da i dijabetičari mogu da uživaju u dobrom zalogaju

Srđan Ćosić iz Kraljeva već osam godina boluje od dijabetesa tip dva. Od kada je promenio režim ishrane i počeo sâm da priprema obroke, uspeo da izgubi oko 40 kilograma i smanji nivo glukoze u krvi. To ga je motivisalo da recepte objavljuje na društvenim mrežama kako bi pomogao svima koji boluju od dijabetesa.

Na preporuku lekara, uz izmenjen režim ishrane i pojačanu fizičku aktivnost, četrdesetšestogodišnji Kraljevčanin Srđan Ćosić uspeo je da reguliše šećer i smanji telesnu težinu.

„Uspeo sam značajno da skinem šećer koji sam imao, koji je išao i do 19. Sada, zadnjih nekoliko godina, imam normalan šećer  – 5, 5,4. Skoro su mi stručnjaci u Specijalističkoj bolnici 'Merkur' prepolovili lekove koje pijem kao terapiju. Preporučujem da svako nađe vremena za sebe, to je ono najvažnije u pitanju je zdravlje, naravno i uživanje u hrani, a rezultati neće izostati“, naglašava Srđan.

U našoj zemlji oko 750.000 ljudi boluje od dijabetesa. Prevencija i redovne kontrole su najbitnije.

„Našim pacijentima savetujemo da aktivno učestvuju u lečenju svoje bolesti, jer za šećernu bolest se kaže – to je jedna bolest za čije su lečenje potrebna dva lekara, a jedan od njih je sam pacijent“, ističe dr Neda Bojanić iz Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja Kraljevo.

Srđan priprema obroke sa namirnicima koje, kao dijabetičar, sme da jede. Odnedavno, poslužuje ih i svojim prijateljima.

„Ja sada postim, s obzirom na to da je Vaskršnji post, i on mi je spremio suši bez mesa, sa karfiolom, i on je sjajna zamena za pirinač“, kaže Srđanovi prijatelj Darko Mitrović.

Mihailu Đokiću su se najviše svideli brusketi sa teletinom i pršutom, a najzanimljiviji su mu bili pileći bataci zbog posebne teksture.

Posle pripreme jela, Srđan recepte i slike objavljuje na društvenim mrežama. Planira da otvori svoj kanal, a razmišlja i o štampanom izdanju, kako bi obolelima od dijabetesa pomogao da izmenjenim načinom ishrane i povećanom fizičkom aktivnošću smanje nivo glukoze u krvi, i na taj način poprave kvalitet života.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво