Svetski prvaci samo za Svetog Nikolu, ostalim danima zapostavljamo ribu u ishrani
Iako smo poslednji na evropskoj lestvici po konzumaciji ribe, samo je jedan dan u godini jedemo najviše, verovatno, na svetu – to je za Svetog Nikolu, izjavio je za RTS profesor ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Zoran Marković.
O ribi u ishrani najčešće govorimo u vreme posta ili uoči najveće slave u Srbiji, Svetog Nikole. To je potvrda da je riba u ishrani nepravedno zapostavljena.
Zoran Marković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da postoji nekoliko razloga što je riba u ishrani zapostavljena.
„Osnovni je da nemamo naviku da konzumiramo ribu, drugi je onaj koji se zove plitak džep i treći je nedostatak informacija o kvalitetu ribe kao namirnici“, objašnjava Marković.
Govoreći o količinama ribe koju konzumirao, istakao je da smo na dnu evropske lestvice, te da je prema zvaničnim podacima to oko pet kilograma godišnje, a nezvanično oko sedam.
„Iako smo poslednji na evropskoj lestvici po konzumaciji ribe, imamo samo jedan dan u godini kada jedemo najviše ribe, verovatno, na svetu – to je za praznik Sveti Nikola“, kaže Marković i dodaje da je to dan kada Srbi kupuju ribu „na džakove“.
Zašto je riba zdrava
Profesor Zoran Marković izjavio je za RTS da u ribi ima mnogo više proteina, masti, vitamina i minerala nego u drugim namirnicama.
„Masti iz ribe su blagotvorne za naš organizam: one nas štite i leče“, objašnjava Marković.
Podseća da svaka druga osoba u Srbiji umre od kardiovaskularnih bolesti, odnosno 56 odsto njih, kao i da od karcinoma oboli 30.000 ljudi.
„Da ne pominjemo dijabetes, depresiju, demenciju: sve su to bolesti koje se mogu sprečiti kada bismo se zdravo hranili, a ta zdrava ishrana gotovo uvek podrazumeva ribu, kao osnovu namirnicu životinjskog porekla“, kaže Marković.
Prema njegovim rečima, dva do tri puta nedeljno treba jesti ribu.
„Kako možemo da prepoznamo svežu ribu: vizuelni efekat će nam dati dovoljno odgovora. Ukoliko je presvučena vodenim slojem, nema rastegljive beličaste niti, znači da je sveža, ukoliko su joj oči svetle i cakle, takođe znači da je sveža“, objašnjava Marković.
Profesor ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Zoran Marković zaključuje da "koju god ribu da konzumiramo, nećemo pogrešiti".
Коментари