Šabačka lama Lola stala na noge zahvaljujući posvećenim veterinarima

U šabačkom mini zoovrtu, u okviru ekonomije Srednje poljoprivredne škole, rođena je nova zvezda, lama Lola, miljenica kolektiva škole i brojnih posetilaca, ljubitelja životinja.

Lola je prva beba lama u Šapcu čiji su se roditelji ovde sreli zahvaljujući donacijama zoovrtova iz Beograda i Palića. Lola po rođenju nije bila vitalna, kažu posvećeni veterinari, koji su joj sa radnicima na ekonomiji Srednje poljoprivredne škole pomogli da stane na noge, ojačavali je i dohranjivali kravljim mlekom.

„Odmah smo joj dali ime. Nekako smo hteli da joj damo identitet. Čini mi se da je sva ta naša ljubav, pažnja, ljubav njenih roditelja, što je najvažnije, uticala na to da ona stane na noge, jer na zadnje noge nije mogla da stane na početku u prva dva do tri dana. Tako da, kad je Lola u pitanju, najspecifičnija je ta njena volja za životom i to se vidi i u njenim okicama“, navodi Tamara Tomić, veterinar i profesorka u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu.

Osim Lole, pažnju posetilaca zoovrta sa velikim parkom, koji se proteže na pola hektara, privlače i srne, nojevi, konji, rakuni, jazavci, kunići i razne ptice. U vreme raspusta, a posebno sada u vanrednoj situaciji, pred radnicima su posebni izazovi.

„U toku školske godine učenici na praktičnoj nastavi, u skladu sa smerom u koji idu, hrane sa svojim profesorima životinje, pomažu, naravno. Međutim, sada, pošto je situacija takva kakva je, zaposleni su na malo većem zadatku, ali uspevamo da se snađemo“, kaže pomoćni nastavnik u veterini, Miroslav Božić.

Ova oaza zelenila lep je kutak za šetnju i odmor, kažu posetioci. Životinjska družina svake sezone bogatija je za nove jedinke, a u okviru uređenog prostora je i hala za jahanje.

„Dolaze nam deca, dolaze odrasli i pošto je na otvorenom prostoru, čak i u ovom periodu kada je puno izazova, nekako mi se čini da ljudi drže distancu, ali koriste ovaj otvoreni prostor da redukuju stres u prirodi“, napominje profesorka Tomić.

„Pored kućica za životinje, lepo je to što u zoovrtu imamo i letnjikovce natkrivene, tako da u slučaju nepogoda i loših vremenskih uslova, posetioci mogu da se sklone“, dodaje Miroslav Božić.

Mini zoovrt srednje Poljoprivredne škole posebno je vredan za učenike veterinarskog smera i zootehničare jer mogu na časovima da prate životinje i daju terapiju, ako zatreba. Zajedničko ime za sve aktivnosti je ljubav koja se ovde oseća kao i istinski dodir sa prirodom. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво