Misteriozni kipovi sa Uskršnjih ostrva dokazano imaju blagotvorne moći

Kamene glave koje se nalaze na Uskršnjim ostrvima spadaju u najintrigantnije misterije na svetu. Poslednje petogodišnje iskopavanje na ovom arheološkom lokalitetu otkrilo je nove, uverljive dokaze koji konačno povezuju ogromne kamene figure sa kvalitetom i plodnošću zemljišta.

Na poznatom ostrvu Rapa Nui arheolozi su otkrili 887 statua poznatih pod nazivom moai, mada se sumnja da ih postoji oko 1.000, a svaka je teška oko 12 tona. Dugo se verovalo da statue imaju samo glave, ali su arheolozi tokom prethodnih projekata ispod površine zemlje pronašli i tela.

Moai statue su napravljene od monolitnog kamenja, vulkanske sedre, i isklesane su na obodu vulkana Rano Raraku, gde ih ima najviše, blizu 400 u nizu. Stotine njih je transportovano odatle i postavljeno na kamene platforme duž oboda ostrva. Nešto manje od 100 statua ostalo je nedovršeno, što ukazuje na to da je kamenolom iznenada morao da bude napušten. Oko 300 njih je položeno na tlu, a ostale su poređane po putevima duž ostrva. Statue su izgledom veoma slične, ali su različitih dimenzija – većina ih je visine do tri i po metara, a najviša od njih visoka je 21 metar. Mase najvećih statau premašuju i sto tona.

Gotovo sve imaju veoma velike glave, koje čine tri petine njihovih tela i kojima je posvećivana najveća pažnja pri izradi. Naime, ti kipovi predstavljaju prave stilizovane ljudske glave – čela su im ispupčena, u udubljenjima za oči usađeni su ispolirani komadi korala, nos je dugačak, a obrazi glatki.Statue su još stajale kad su prvi Evropljani pristigli na ostrvo, ali je većina srušena tokom kasnijih konflikta između klanova.

Novo istraživanje, čiji rezultati su objavljeni u časopisu Archaeological Science, bavilo se dvema statuama koje se i dalje nalaze u kamenolomu od čijeg kamena su izgrađene sve kamene statue.

Iako se dugo mislilo da kamenolom služi samo kao mesto za izradu figura, u studiji se navodi da uzorci tla pokazuju da je to područje takođe, bilo odlično mesto za poljoprivrednu proizvodnju. Pored toga, sam proces vađenja i rezbarenja kamena bio je ključni element u podizanju kvaliteta zemljišta i boljim prinosima.

„Rezultati su pokazali visok nivo elemenata za koje nikada ne bismo ni pomislila da mogu da se pronađu tamo, kao što su kalcijum i fosfor“, kaže pedolog, profesorka Sara Šervud sa Univerziteta u Tenesiju.

Dok je kvalitet tla na Rapa Nuiju ozbiljno osiromašen erozijom i gubitkom ključnih hranljivih minerala, u kamenolomu je sačuvan savršen odnos vode, mineralnih đubriva i hranljivih sastojaka, dodaje profesorka Šervud.

Istraživači smatraju i da su ove dve statue kojima su se bavili u svom poslednjem istraživanju namerno ostavljene u kamenolomu, a ne da su ostale jer nisu na vreme preseljene.

Za moai statue vezane su mnoge misterije i nepoznanice. Datiraju iz vremena između 1000. i 1600. godine, ali je najprihvaćenija teorija da su ih pre otprilike 500 godina isklesali stanovnici polinezijskih ostrva. Verovatno su napravljeni kao kameni simboli koji predstavljaju pretke ili istaknute velikodostojnike.

Neke od njih imale su čak i veliki šešir, nazvan pukao, od crvenog kamena, takođe vulkanskog porekla, koji je bio težak oko 10 tona. Iz tog razloga, pojedini arheolozi veruju da je za izradu i transport moai statua primenjena impresivna tehnologija vanzemaljskog porekla, iako je poslednjih godina dokazano da su stanovnici ostrva mogli da prenose velike težine pomoć razrađenog sistema klada i konopaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво