Kako se katana krivi u vodi
Kovači mačeve zagrevaju do visokih temperatura, a onda ih naglo hlade stavljajući u vodu. Time se jača struktura sečiva, a vrlo je zanimljivo kako oštrica katane reaguje kada se umoči u vodu.
Legendarni japanski mačevi smatraju se jednim od najubojitih oružja u istoriji, a svoj status duguju koliko i onima koji su ih nosili i koristili, toliko i onima koji su ih kovali.
Desetine sati potrebne su kako bi se dobila prepoznatljiva oštrica, a zanimljivo je kako reaguje prilikom procesa jačanja čelika, odnosno zagrevanja i naglog hlađenja.
Kada se zagreje na vrlo visoku temperaturu i umoči u vodu, sečivo se krivi da bi se posle par sekundi vratilo u svoj prvobitni oblik.
Razlog leži u činjenici što je katana jednostrano sečivo. To znači da je strana koja seče znatno tanja i ona se brže hladi u vodi, što uslovljava čitavo sečivo da se iskrivi.
Vrlo brzo, nakon par sekundi, kada se deblja strana oštrice ohladi, katana se vraća u svoj prvobitan, prepoznatljiv oblik.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар