недеља, 13.07.2014, 12:45 -> 13:12
Enolog, vladar sveta vina
Pre pola veka pod aktivnim vinogradima u Srbiji bilo je oko 60.000 hektara, a danas tek trećina te površine. Država subvencijama pokušava da promeni tu sliku. Podižu se novi zasadi, otvaraju porodične vinarije. Zato i zanimanje enologa postaje sve traženije.
Za ljubitelje božanskog nektara on ima posao iz snova, ali poziv enologa nije samo pravljenje, mirisanje i degustacija vina.
Darko Bogdanović iz Topole odgovoran je za celokupnu proizvodnju od kontrole vinograda, kvaliteta grožđa, do prerade i flaširanja.
„Mi volimo da kažemo da je vino živo biće, jer ono nema ni radno vreme, ni ne zna koliko je sati tako da moraš maksimalno da mu se posvetiš i da u svakom trenutku znaš šta mu fali, da li mu nešto treba, kada treba da odreaguješ“, priča Bogdanović.
Prva znanja o vinu stekao je u rodnom Velikom Gradištu, završio Tehnološki fakultet u Novom Sadu, skrasio se podno Oplenačkog vinogorja.
Za dobar kvalitet, kaže, najvažnije je grožđe, ali konačan ukus zavisi od znanja i kreativnosti enologa.
„Svako vino je različito, svako bure je različito, svaka sorta grožća drugačije arome daje tako da su to sve plemeniti mirisi i u njima uživam“, istakao je Darko, koji je enolog u vinariji ,,Aleksandrović“.
Naša vina vrhunskog kvaliteta prodaju se u Rusiji, Kini, Americi i evropskim zemljama. Uz poznata francuska, italijanska i španska vina sve više se traže novi mirisi i ukusi koje stvaraju domaći enolozi. To je šansa za srpske vinare i vinogradare.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар