субота, 03.05.2014, 14:59 -> 15:26
štampajNajbolji restoran na svetu je...
...„Noma“ u Kopenhangenu, koji je oduševio kritičare časopisa „Restoran“. Odmah na drugom mestu našao se španski "El Celler de Can Roca" u Hironi, a treći je avangardni restoran "Osteria Francescana" iz italijanskog grada Modene.
U zdanju Gildhola u Londonu okupili se najbolji iz oblasti gastronomije. Događaj koji organizuje britanski časopis Restoran, jedan je od malobrojnih kojem prisutvuju svi najbolji u toj oblasti iz najboljih svetskih restorana, osim kuvara, i kritičari koji pišu o hrani.
Laskavu titulu poneo je danski restoran „Noma“ i njegov glavni kuvar, 36-godišnji Rene Redžepi za originalnu verziju nove nordijske kuhinje, koja je opisana kao pokušaj refleksije danskog krajolika i kulture u jelima.
„Kada smo prošle godine izgubili mesto broj jedan, okupio sam svoj tim i rekao da možemo da uradimo dve stvari - počnemo da se bojimo, menjamo stvari i gubimo poverenje u sebe, ili da nastavimo dalje da se razvijamo kao tim. Četiri titule najboljeg restorana za 10 godina njegovog postojanja, nas veoma obavezuju“, kaže Rene Redžepi.
Na jelovniku su brojna originalna jela poput tartar bifteka sa insektima, ili kruška i kelj. U „Nomi“ se stalno traga za novim izvorima inspiracije, kako u Danskoj, tako i u drugim nordijskim regionima kako bi se obezbedio vrhunski kvalitet proizvoda.
Rene Redžepi, koji je zajedno sa kuvarem Kleom Mejerom otvorio restoran, imenovan je za ambasadora nove nordijske hrane.
„Osećam se divno. Mnogo ljudi u ovom restoranu veoma naporno radi, pa je lepo reći svima da se trud isplatio. Ovo je nagrada koja pripada svima u restoranu“, ističe Danijel Đusti, jedan od kuvara u „Nomi“.
Predstavnik časopisa Restoran objašnjava koje kriterijume moraju da poseduju najbolji.
„Restoran mora biti veoma poseban, daleko od običnog, izuzetan po svojoj prirodi. Da biste ušli na listu od 50 najboljih morate uraditi nešto donekle vizionarski što vodi promenama“, objašnjava Vilijam Dru iz časopisa Restoran.
Sve uticajniju nagradu, koja za neke kulinarske eksperte postaje prestižnija od Mišlenovih zvezdica, dobilo je 50 restorana iz celog sveta, ali su priznanjem odlikovani i najbolji restorani za Severnu i Latinsku Ameriku i Aziju kao i oni koji promovišu održivi razvoj.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 8
Пошаљи коментар