петак, 19.04.2013, 10:16 -> 17:36
Niste probali zmijsko vino?!
Kaže se da niste posetili neku zemlju dok niste probali njene tradicionalne specijalitete. Ako je to tačno onda ukoliko u Kini ne probate zmijsko vino, u Australiji vičeti larve ili na Islandu srca od pafina, nećete moći da kažete da ste stvarno posetili te zemlje.
Većini ljudi hrana pričinjava veliko zadovoljstvo, a u nekim kulturama obrok je poput svetog rituala. Svaki narod ima svoju kuhinju i svoje specijalitete, ali se oni drastično razlikuju. U nekim zemljama oni podrazumevaju i malo čudniji izbor hrane, poput insekata, zmijskog i mišjeg vina i živih hobotnica.
Predstavljamo vam samo neke od njih.
Zmijsko vino – Kina. Ovo popularno piće ima, prema kineskim i vijetnamskim verovanjima, okrepljujuća svojstva. Pravi se ili potapanjem zmije u pirinčano vino ili mešanjem zmijskih telesnih tečnosti sa alkoholom. Ponekad se za „pojačavanje" ukusa dodaju i druge životinje, poput škorpija.
Fugu – Japan. Ne postoji preterano mnogo jela koja uključuju rizikovanje života. Jedno od njih, i verovatno najrizičnije, jeste riba fugu koja može da bude smrtonosna ukoliko se njeni otrovni delovi ne odstrane. Oko 20 ljudi je od 2000. godine umrlo od njene konzumacije, a smeju da je spremaju samo specijalno obučeni kuvari.
Prženi paukovi – Kambodža. Ove tarantule se služe zajedno sa sosom od limuna i crnog bibera. Važe za izuzetni delikates u Pnom Penu.
Vičeti larve – Australija. Jedan od živih delikatesa. Ove nekoliko meseci stare larve veoma su cenjene kod Aboridžina.
Šiokara – Japan. Jelo koje se pravi od morskih životinja poput lignji koje se fermentišu u sopstvenoj utrobi. Nije ni čudo što se zalogaji često samo progutaju i zaliju nekim žestokim pićem.
Skakavci – Ovi insekti bogati proteinom popularni su širom sveta. U nekim azijskim zemljama možete ih naći na pijacama pržene. Na drugoj strani sveta, u Meksiku, služe se sa limunom i belim lukom.
Sanakđi – Koreja. Ovaj specijalitet, pored toga što spada u kategoriju živih, spada i u kategoriju opasnih. Sanakđi je korejsko jelo u kom se hobotnica iseče na sitne delove i služi se dok se pipci još mrdaju. I ne čudi što postoji opasnost od gušenja.
Srce od pafina – Island. Slatki papagaji ove severnjačke zemlje imaju pored uobičajenih predatora još jednog – čoveka. Njihova srca spadaju u delikates u islandskoj kuhinji.
Eskamole – Meksiko. Dobro je poznato da se tekila dobija od plave agave. Manje je poznato da ljudi takođe uživaju u mravljim larvama koje se skupljaju iz njenog korena. Meksikanci ih čak zovu i insektskim kavijarom.
Beondeđi – Koreja. Larve svilene bube predstavljaju tradicionalnu užinu na Korejskom poluostrvu.
Hakarl – Island. Tradicionalno jelo gde se ajkula zakopava i fermentiše u svojim telesnim tečnostima nekoliko meseci, a onda se vadi, seče i ostavlja da se suši.
Petlove kreste – Evropa. Iako ne deluje kao neki specijalitet, mesnate kreste od petlove su ključni sastojak italijanskog sosa ćibreo. Kreste, takođe, zauzimaju važno mesto i u francuskoj kuhinji.
Surstroming – Švedska. Nema jela koje Šveđani više vole od onog koje sadrži haringe. Što kiselije i fermentisanije, to bolje. Miris je toliko intenzivan da se jelo obično jede napolju ili u dobro provetrenoj prostoriji.
Crna slonovača – Tajland. Ova kafa postala je jedno od najskupljih napitaka prošle godine, čija je cena dostigla 1.100 dolara po kilogramu. Kafa se dobija od zrna koje jedu i delimično svare slonovi u Tajlandu.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар