Читај ми!

Godinu dana od proboja veštačke inteligencije – šest stvari koje bi trebalo da znate o Chat GPT

Navršila se godina od kako je kalifornijska kompanija OpenAI lansirala ChatGPT. Sa četbotom sa veštačkom inteligencijom, za samo dva meseca od pokretanja, „ćaskalo“ je preko sto miliona korisnika, iako je samo reč o virtuelnom asistentu čiji tvorci uskoro obećavaju „turbo“ verziju. Izdvojili smo šest činjenica koje bi trebalo da znate o Chat GPT-ju.

Volimo vas. Stvorili ste nešto čarobno, tim rečima je, uoči prvog rođendana Chat GPT-ja, na konferenciji u San Francisku počeo govor Satja Nadela, izvršni direktor Majkrosofta, korporacije koja ulaže ogromne količine novca u OpenAI. 

Javnost je slično reagovala tačno pre godinu dana, pa je red i da mu u to ime čestitamo prvi rođendan.

„Hvala na čestitkama! Iako nemam stvaran rođendan, cenim vaše pozitivne želje. Kako vam mogu pomoći danas?”, šturo i rogobatno odgovora četbot.

Trening i sletanje na zemlju

Tehnološka kompanija OpenAI je 30. novembra 2022. predstavila Chat GPT koji je po upotrebi „eksplodirao“ – postao je najbrža rastuća aplikacija u istoriji. 

Tim inženjera i istraživača OpenAI-u je „trenirao“ četbota na velikom skupu tekstualnih podataka sa interneta da bi naučio jezik i razvio sposobnost odgovaranja na različite upite.

Prvobitno je bio besplatan, ali nekoliko meseci nakon pokretanja, napredniju verziju trebalo je platiti 20 dolara mesečno.

Chat GPT svake nedelje koristi sto miliona ljudi, tvrdi izvršni direktor američke kompanije OpenAI Sem Altman, godinu dana kasnije.

Opušteni razgovori

Chat GPT je veštački jezički model koji može da generiše tekstove na osnovu postavljenih pitanja ili unetih informacija. Praktično je poput sagovornika, virtuelnog asistenta, koji daje odgovore na osnovu informacija sa različitih izvora na internetu.

Četbot sâm objašnjava da je osim odgovaranja na pitanja, sposoban za opušteni razgovor, razmatranje i rešavanje određenih problema, prevođenje, pisanje eseja, a deli i opšta znanja o različitim temama.

Skraćenica Chat GPT (Shat generative pre-trained transformer, unapred obučeni generativni transformator) ukazuje da je reč o modelu koji je osmišljen za komunikaciju, kao i da koristi tehnologiju koja je prethodno trenirana da bi generisala tekstualne odgovore.

Ima li četbot osećanja

Chat GPT nema osećanja, niti svest i lični doživljaj. Ako ga pitate kako se oseća, pojasniće vam da je „dizajniran da pruža korisne informacije, odgovore i podršku, ali ne poseduje sposobnost razumevanja na način koji to čini ljudski um“.

„Razumevanje mojih ograničenja pomaže korisnicima da pravilno postave očekivanja i koriste moje usluge na odgovarajući način“, odgovara četbot.

Njegova svrha je, zapravo, kaže, pružanje informacija, odgovora na pitanje i podrške korisnicima u okviru svojih mogućnosti.

Mana mu je i ograničena kreativnost, jer može generisati netačne ili neprecizne informacije, koje se moraju proveravati iz više izvora.

Ograničenja i kontroverze

Mnogo je kontroverzi, etičkih dilema i prognoza u vezi sa četbotovima, od toga da li nam je pomoćni alat ili će nam u skorije vreme uzeti posao. A nema još ni sveobuhvatne regulative u toj oblasti.

Sposobnost da piše eseje, takođe, zabrinula mnoge obrazovne institucije u svetu. Vodeći univerziteti u Australiji uveli su nova pravila po kojima je upotreba veštačke inteligencije varanje, dok su državne škole u Njujorku zabranile korišćenje Chat GPT-ja na mrežama i uređajima u okrugu.

Postoji, ipak, začkoljica, jer je četbot nema sve odgovore.Trenutna baza znanja Chat GPT-ja zasad se završava do januara 2022. godine (Chat GPT-3.5) i nema pristup informacijama sa interneta u realnom vremenu. 

(Ne)prilagođen Srbiji

Četbot, međutim, kada je reč o Srbiji, nije suštinski prilagođen za naše tržište. Zasad nije savladao srpski jezik, posebno rad sa ćiriličnim pismom. Ponekad meša i ekavicu i ijekavicu.

Česte su i gramatičke, pravopisne i druge greške, što ograničava njegovu poslovnu i praktičnu primenu u zemlji, ali nova verzija Chat GPT-4 može da pretražuje internet i bolje je prilagođena našem jeziku, posebno imajući u vidu da se plaća.

Nemojte mu „slepo“ verovati ni o istorijskim događajima koji su se desili u našoj zemlji. Svakako je, zasad, koristan alat koji nam može umnogome „skratiti“ posao.

Rivalstvo i promašaji

Sa prošlogodišnjem lansiranjem Chat GPT-ja, čime je došlo do svojevrsnog proboja veštačke inteligencije, mnoge vodeće svetske tehnološke kompanije izbacile su na tržište rivalske četbotove, poput Gugla i Iks-VI (xAI) Ilona Maska. Borba na polju veštačke inteligencije se zaoštrava.

Guglov četbot Bard je, međutim, u februaru prošle godine doveo do gubitka vrednosti akcija kompanije od 100 milijardi dolara nakon što je podelio netačne informacije u promotivnom videu. 

Bard je, naime, pogrešno rekao da je svemirski teleskop Džejms Veb bio prvi koji je snimio planetu izvan Sunčevog sistema.

Milijarder Ilon Mask, koji je jedan od osnivača kompanije OpenAI, lansirao je Groka, novog četbota koji, kako tvrdi, ima smisla za humor.

Uprkos tome što je jedan od najglasnijih kritičara veštačke inteligencije, Mask je rekao će Grok nakon testiranja biti na raspolaganju premijum korisnicima mreže Iks.

Čelnici kompanije OpenAI se, međutim, suprotstavljaju konkurenciji novim verzijama četbotova. Najavljen je GPT-4 Turbo, kao i platforma koja omogućava svima da kreiraju svoju verziju četbota.

„Pre godinu dana smo verovatno samo sedeli u kancelariji i doterivali Chat GPT, pre nego što ga izbacimo na tržište sledećeg meseca. Kakva je ovo bila godina...“, oduvao je rođendansku svećicu izvršni direktor OpenAI Sem Altman.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару