Читај ми!

Nemački umetnik odbio da primi Soni nagradu za fotografiju - kaže da fotografija nije njegova

Nemački fotograf Boris Eldagsen odbio je da primi prestižnu Soni nagradu za fotografiju pošto je priznao da je bio malo "nestašan i nepromišljen" kada je odlučio da iskoristi veštačku inteligenciju za "fotografiju" koja je nagrađena u kategoriji za kreativnost.

Немачки уметник одбио да прими Сони награду за фотографију - каже да фотографија није његова Немачки уметник одбио да прими Сони награду за фотографију - каже да фотографија није његова

Boris Eldagsen je na svom sajtu objavio da ne može da prihvati nagradu koju je osvojio na međunarodnom takmičenju Soni nagrada za fotografiju (Sony world photography awards) jer je iskoristio veštačku inteligenciju (AI) u kreiranju slike. 

Inače, ovaj nemački umetnik se bavi fotografijom poslednje tri decenije, studirao je fotografiju i vizuelne umetnosti na Umetničkoj akademiji u Majncu, zatim konceptualnu umetnost i intermedije na Akademiji lepih umetnosti u Pragu i likovnu umetnost na Univerzitetu Hajderabad u Indiji.

Rekao je da je bezobrazno prijavio "svoje" AI slike da sazna da li će organizatori takmičenja biti pripremljeni za mogućnost da neko podvali i konkuriše za nagradu sa slikama koje je napravila veštačka inteligencija.

„Nisu bili pripremljeni“, dodao je on.

Na pobedničkoj crno-beloj fotografiji su prikazane dve žene različitih generacija.

Na svojoj veb-stranici napisao je i ovo: „Hvala vam što ste odabrali ovu sliku i učinili da učestvujemo u jednom istorijskom trenutku, jer je to prva slika generisana veštačkom inteligencijom koja je pobedila na prestižnom međunarodnom takmičenju FOTOGRAFIJE.

Koliko vas je znalo ili sumnjalo da je slika napravljena uz pomoć veštačke inteligencije? Nešto u vezi sa ovim nije u redu, zar ne?"

Umetnik je napisao da slike generisane veštačkom inteligencijom i fotografije ne bi trebalo da se takmiče jer su to različiti entiteti.

"AI slika - nije fotografija. Zato neću prihvatiti nagradu", dodao je on.

Fotografima je potrebna otvorena diskusija, kaže dalje Eldagsen. 

"Diskusija o tome šta ćemo ubuduće smatrati fotografijom, a šta ne. Da li ćemo biti toliko veliki i otvoreni da uključimo i slike koje kreira veštačka inteligencija u naša takmičenja - ili bi to bila greška?

Sa mojim odbijanjem nagrade nadam se da ću ubrzati ovu debatu. Pošto sam bio fotograf 30 godina pre nego što sam se okrenuo veštačkoj inteligenciji, razumem prednosti i nedostatke ove debate i rado ću se pridružiti razgovoru", zaključio je umetnik. 

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво