Читај ми!

Treća sreća – konkurs za inovacije

„Treća sreća – za inovacije u Srbiji“, naziv je konkursa – za dodelu bespovratnih sredstava u visini od 15.000 do 100.000 dolara, namenjenih razvoju inovativnih proizvoda i digitalnoj transformaciji biznisa u Srbiji, koji je organizovala Nacionalna asocijacija za lokalni ekonomski razvoj. Za dve i po godine pomoć u vrednosti dva miliona dolara dobilo je 57 projekata od 430 prijavljenih.

Ideju da košnicu sa pčelama čuvate u svom domu i tu proizvodite: med, propolis, polen i koristite api terapiju, pet godina je sa suprugom doktorom pčelarstva, usavršavala Marijana Dolašević. Za poslovnu ideju prošle godine dobila je 50.000 dolara pomoći i pokrenula serijsku proizvodnju i izvoz. Našla je i način da život sa pčelama bude bezbedan.

„Postoji posebni medični dodatak sa posebnim stoper karticama i to je takođe bezbedno gde se sa tim stoper karticama dobija zona bez pčela i vi možete kašičicom da uzmete med“, inovator „Golden bi“, Marijana Dolašević.

Da bi pomogla razvoj startapa i inovacija Vlada Srbije, između ostalog, planira proširenje tri Naučno-tehnološka parka u Beogradu, Čačku i Nišu, kao i novi Naučno-tehnološki park u Kruševcu.

„Spremamo poseban projekat inovacionog distrikta u Kragujevcu koji će sadržati i Naučno-tehnološki park. Naravno formiran je i Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost i iz godine u godinu se povećava fond sredstava koji su kroz ove fondove dostupni i široj naučnoj zajednici i startapima“, navodi ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović.

Trećinu odobrenog novca dobili su projekti iz zdravstva i biotehnologije, a konkurs za prijave otvoren je do trećeg maja.

недеља, 03. децембар 2023.
2° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке