Читај ми!

Preminuo Gaston Glok, tvorac čuvenog pištolja

Gaston Glok, inženjer koji je razvio jedan od najprodavanijih pištolja na svetu, umro je u sredu u 94. godini, javila je austrijska novinska agencija APA.

Преминуо Гастон Глок, творац чувеног пиштоља Преминуо Гастон Глок, творац чувеног пиштоља

Gaston Glok je osvojio lojalne obožavaoce među policijom i vojskom širom sveta sa oružjem koje je nosilo njegovo ime. Forbs je procenio bogatstvo Gloka i njegove porodice na 1,1 milijardu dolara 2021.

Njegov uspon počeo je osamdesedih kada je austrijska vojska tražila novo, inovativno oružje.

Do tada je kompanija „Glok“ proizvodila vojne noževe i robu široke potrošnje, uključujući karniše za zavese. Ali on je okupio tim stručnjaka za vatreno oružje i smislio „glok 17“, lagani poluautomatski pištolj uglavnom napravljen od plastike.

Revolucionarnog dizajna – sa ramom napravljenim od polimera visoke čvrstoće, na bazi najlona i samo sa klizačem od metala – nadmašio je nacrte nekoliko drugih kompanija i obezbedio mu unosan ugovor.

Ubrzo je ovaj pištolj koji se lako sklapa postalo globalni hit. „Nabavite sebi 'glok' i bacite taj niklovani ženski pištolj“, kaže Tomi Li Džons u filmu Lovci na begunce (U.S. Marshals) iz 1998.

Mnogi pripadnici američke policije su koristili ovaj pištolj, a reperi su ga ubacivali u svoje rime, poput Snup Doga u numeri Protocol i Da Glock Vu-Tang klana.  

Američki vojnici pronašli su svrgnutog iračkog predsednika Sadama Huseina kako se krije sa „glokom“ u bunkeru 2003. Po navodima Njujork tajmsa, pištolj su pokonili američkom predsedniku Džordžu Bušu mlađem.

Zagovornici kontrole oružja kritikovali su Gloka zbog popularizacije moćnog oružja koje je lako sakriti i koje prima više municije od drugih pištolja.

Bivši veteran američkih marinaca, naoružan „glokom“ kalibra .45 sa šaržerom velikog kapaciteta, ubio je 12 ljudi u baru u Tauzend Ouksu u Kaliforniji u novembru 2018.

Beli supremasta Dilan Ruf „glokom“ je ubio devet Afroamerikanaca u crkvi u Čarlstonu, Južna Karolina, u junu 2015.

Napad maljem

Sam Glok je retko odgovarao na kritike aktivista, izbegavao je javnu debatu i 2000. godine odbio da se pridruži drugim proizvođačima oružja u potpisivanju ugovora o dobrovoljnoj kontroli oružja sa vladom SAD.

Glok je dao samo nekoliko uopštenih izjava za štampu, ali javnost je tokom nekoliko sudskih procesa dobila uvid u njegov često veoma buran privatni život.

U 70. godini, u julu 1999. godine, preživeo je pokušaj ubistva kada je investicioni broker koji je upravljao njegovom imovinom unajmio bivšeg rvača da ga napadne gumenim čekićem.

Glok je postao sumnjičav prema tome kako broker vodi njegove poslove i odleteo je u Luksemburg da se suoči sa njim. Zadobio je sedam udaraca u glavu, ali je uspeo da se odbrani. Broker i unajmljeni rvač su osuđeni.

Bio je 49 godina u braku sa Helgom Glok od koje se razveo 2011. Posle razvoda bivši supružnici su vodili dugu pravnu bitku oko alimentacije. Ubrzo se oženio svojom drugom, 50 godina mlađom ženom, Ketrin.

Gaston Glok je posedovao vuli pored jezera i najsavremeniji centar za konjičke sportove u pokrajini Koruškoj, gde su se brojne poznate ličnosti pojavljivale na zabavama.

Iza njega su ostali supruga, ćerka i dva sina.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару