Stokholm planira da do 2025. godine zabrani sve automobile na benzin i dizel

Švedska prestonica najavila je plan da do 2025. protera automobile na benzin i dizel iz centra grada u nameri da smanji zagađenje i buku.

Od 2025. godine, u 20 blokova unutrašnje zone Stokholma, koji pokrivaju finansijske i trgovačke delove grada, moći će da se voze samo električna vozila. Takođe, početkom iste godine biće odlučeno da li će zona biti proširena.

Najavljujući plan, Lars Stromgren iz gradske kancelarije za saobraćaj rekao je zbog zagađenja u gradu deca oboljevaju češće od plućnih bolesti, a stariji prevremeno umiru.

„Moramo da eliminišemo štetne izduvne gasove od benzinskih i dizel automobila. Zato uvodimo najambiciozniju zonu niskih emisija“, istakao je Stromgren.

Mnogi gradovi su uveli, ili tek treba da uvedu, mere da smanje zagađenje, ali je švedska prestonica otišla korak dalje. Pariz, Atina i Madrid su zabranili dizelaše, a London samo najveće zagađivače.

„Mnogi gradovi su implementirali zone niskih emisija u kojima vozilima sa velikim emisijama nije dozvoljeno ili mogu da se kreću ako dodatno plate. Stokholmski model je dalekosežniji. Benzinski i dizel automobili će biti zabranjeni, tačka“, naveo je Stromgren.

Prema njegovim rečima, odabrana je zona gde je veliki broj biciklista i pešaka svakodnevno izložen zagađenju.

Ipak, postoje neki izuzeci. Iako se namerava da samo potpuno električna vozila mogu da se voze, veći kombiji sa hibridnim motorima će moći da se kreću, a takođe su od pravila izuzeta policijska i vozila hitne pomoći.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара