Читај ми!

Istražite divlju stranu Venecijanske lagune iz ribarskog čamca

Jedna od atrakcija koja je u bogatoj ponudi turističkih obilazaka popularne Venecije je vožnja čamcem kroz prirodno slanu močvaru Venecijanske lagune. Na tu vožnju povešće vas lokalni ribari i pokazaće vam morske životinje i njihov način života.

Ako plutajući grad, kako još nazivaju Veneciju posetite tokom proleća ili jeseni na površini vode možete primetiti ogromne krugove i vrtložne krugove koji se šire površinom mirne vode. To su ribarske mreže, u koje uleću meki rakovi koji nastanjuju Venecijansku lagunu.

Venecija je postala sinonim za gužvu i prekomerni turizam, jer svake godine ovaj grad poseti 30 miliona turista. A ne treba zaboraviti da u Veneciji živi samo 50.000 ljudi.

Na žalost, populacija nastala još u doba Mletačke republike polako napušta ostrvo zbog visokih poreza i kirija.

Venecijanske vlasti su odlučile da naplaćuju jednodnevne posete turista Veneciji u vrednosti od tri do deset evra.

Ostrva Murano i Burano takođe su posećena, a do njih se lako stiže vodenim autobusima. Najavljeno je da će porezi na malim ostrvima biti smanjeni.Inače, ribari su veoma posvećeni ekološkom turizmu.

Vekovna ribarska tradicija

Život na Buranu se oduvek vrteo oko vode. Ribarsko naselje iz srednjeg veka, sa istorijom koja datira još iz rimskog doba, zadržala je netaknutu tradiciju. Ipak, rad sa turistima je sve važniji za egzistenciju ribara. Veleprodajne cene morske hrane skoro su se prepolovile tokom pandemije, delimično su se oporavile, i ponovo su pale krajem 2022. godine.

„Preduzeća su kupovala ribu iz uzgoja iz drugih zemalja", kaže Andrea Rosi, peta generacija ribara Burana, koji takođe vozi putnike svojim brodom. "To je nepodnošljivo - ribu u laguni treba ceniti", dodaje ribar

Ističe da je na svoje ribarenje jako ponosan, ali misli da će se taj posao za nekoliko godina ugasiti.

Vekovima su ribari poput njega bacali mreže preko lagune dva puta godišnje: od marta do juna i oktobra do decembra.

„Klimatske promene su podigle temperaturu vode u laguni tokom poslednje decenije. Većina morske populacije je ugrožena, ali se populacija mekih rakova drži", naveo je ribar.

Inače, tokom koronavirusa, kada u Venecijanskoj laguni nije bilo turista, snimljene su životinje koje slobodno plivaju u bistrim vodama kanala. 

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се