Читај ми!

Imaju li Beograđani dovoljno zelenih površina

Pre skoro pola veka, planom iz 1974. godine, na jednog Beograđanina, do 2000. godine trebalo je da bude 45 kvadratnih metara zelenila. Aktuelni plan predviđa upola manje – 23 kvadratna metra. Srećom, i pored nagle urbanizacije, trećina Beograda se nalazi pod zelenim površinama.

Najstarije stablo u Beogradu jedino je preostalo od velike hrastove šume koja se previše od dva veka nalazila na Cvetnom trgu. Pod budnim okom je stručnjaka.

„Redovno se vrši kontrola u smislu potrebe da se neke grane uklanjaju – suve, prelomljene. Vrši se redovna prihrana“, navodi Nataša Šišaković iz JKP „Zelenilo-Beograd“.

Ovo staro stablo, kao i samo nekoliko decenija mlađi platan ispred konaka kneza Miloša u Topčideru pridržavaju konstrukcije. Podupirači za krošnju, prečnika 50 metara, ovde su postavljeni još pre gotovo vek i po.

Ova dva impozantna svedoka istorijerije preživela su urbanizaciju Beograda. Mnoga druga nisu. Zato je briga o zaštiti životne sredine jedan od prioriteta prestonice.

Povodom nedavnog vandalskog uništavanja nekoliko stabala na Adi Ciganliji pokrenut je postupak za pronalaženje počinilaca, a na mestu posečenog drveća tokom vikenda zasađeno je 10 lipa. Grad će taj prostor proglasiti zelenom površinom na kojoj će biti izgrađeno dečje igračlište. Predloženo je da se deo posečenog drveta stavi pod staklo, sa upozorenjem da se to ne sme činiti i da će onaj ko to bude uradio biti strogo kažnjen.

Pažnju građana privukla su i posečena stabala duž pešačke staze oko Miljakovačke šume, koja pripada manastiru, a „Srbijašume“ obavljaju stručni nadzor. Ova stabla posečena su zato što su stručnjaci procenili da su u lošem stanju pa je u pitanje dovedena bezbednost prolaznika, kažu u ovom preduzeću.

„Obeležena su suva stabla, stabla koja su prevršena, koja su bila oštećena i koja, pre svega, nisu bezbedna i nalaze se oko uređene trim staze, odnosno šetne staze. S obzirom na to da imamo čuvarsku službu na terenu, mi proveravamo da li je to šuma za koju smo mi nadležni, i vrlo često odmah reagujemo i izvršimo kontrole“, ističe Gordana Jakšić iz JP „Srbijašume“.

Ove zime je u Košutnjaku sneg oštetio brojna stabala, koje je neophodno ukloniti. U pripremi je i sanacioni plan sadnje. Iako ne toliko kao u ostatku Srbije, i u beogradskim šumama ima onih koji kradu drva i protiv kojih čuvarska služba podnosi prijave.

Zelenilo brine o 3.000 hektara zelenila i više od milion stabala i seče ih samo ako ugrožavaju bezbednost građana i infrastrukturu, tvrde u ovom preduzeću.

„Potrebno je sa dokaznicom preduzeća koje je utvrdilo tako nešto, da se sugrađani obrate, odnosno skupština stanara, Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove, komisiji koja izlazi na teren, utvrđuje činjenično stanje i donosi rešenje za seču. Ista procedura je i kada su u pitanju javne površine koje nisu u našem sistemu održavanja. Stabla koja su zdrava, a recimo, nalaze se na trasi saobraćajnice, koja ugrožavaju instalacije, ili su na nekoj trasi budućih radova, i tu je komisija koja donosi rešenje“, objašnjava Mira Obućinski iz JKP „Zelenilo-Beograd“.

Komisija može da odbije seču, a umesto svakog stabla koje poseče, Zelenilo posadi dva.

Ako je verovati statistici, čak trećina Beograda je pod zelenim površinama. Gošća Beogradske hronike, Ivana Vilotijević, sekretarka za ekologiju Grada Beograda, smatra da je Beograd izuzetno zelen grad.

„Beograd je u poslednjoj deceniji napredovao i sa brojem zelenih površina, i sa brojem stabala... Dva i po miliona šumskih sadnica se koristilo za povećanje i obnavljanje samih šuma. Negde oko 60.000 drvorednih sadnica Grad Beograd posadio. Da 760 ulica u Beogradu ima svoje drvorede...To je ogromna površina“, naglašava Vilotijevićeva.

Ipak, kako naglašava sagovornica Ane Manojlović, i stablo i šuma ne mogu da prečiste vazduh i ne zavisi samo od toga kvalitet vazduha. Zelene površine nemaju samo funkciju zaštite životne sredine, već imaju i sportsko-rekreativnu, turističku, funkciju očuvanja biodiverziteta, zdravlja i tako dalje.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара