Читај ми!

Naučnici oduševljeni otkrićem indijskog rovera na Mesecu

Rover indijske misije „Čandrajan 3“ prva je naprava sa naše planete koja je ostavila svoje otiske na Mesečevom južnom polu, a sada je zaslužan i za otkriće koje bi moglo da ima veliki uticaj na uspostavljanje buduće baze na Zemljinom satelitu.

Koristeći laserski spektroskop na roveru „pragjan“ otkriveni su tragovi sumpora na površini Meseca blizu južnog pola, saopštila je Indijska organizacija za istraživanje svemira.

Pomoću spektroskopa i spektrometra, rover je takođe pronašao tragove aluminijuma, kalcijuma, hroma, gvožđa, mangana, kiseonika, titanijuma i silicijuma. Prisustvo sumpora, međutim, najviše iznenađuje naučnike.

Sumpor je hemijski element koji se nalazi u tlu, vodi i biljkama na Zemlji. Njegovo prisustvo na Mesecu ukazuje da bi mogao da bude zarobljen u zaleđenoj vodi na južnom polu.

Osim toga, sumpor i drugi elementi takođe navode na zaključak da ovo područje nije toliko negostoljubivo kao što se ranije mislilo.

Južni pol Meseca je veoma interesantan za naučnike i agencije za istraživanje svemira zbog planova da se na satelitu uspostavi baza koja bi omogućila stalno i održivo prisustvo ljudi.

Prethodna istraživanja i posmatranja zaključila su da bi južni pol trebalo da u svojim stalno zamračenim delovima ima rezervoare ledene vode, koja bi mogla da se koristi za piće i gorivo.

Indijska misija Čandrajan 3 uspešno je sletela na Mesec 23. avgusta, čime je Indija postala četvrta zemlja koja je postigla uspešno „meko sletanje“, posle SSSR-a, SAD i Kine.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво