Читај ми!

Konačno pročitano zagonetno žensko ime sa spisa starog 1.300 godina

Više od dvanaest vekova, staro englesko ime Idbra, bilo je skriveno u rukopisu iz srednjeg veka.

Skoro 1.300 godina niko nije znao da je ime jedne Engleskinje iz elitnog društvenog sloja bilo sakriveno u srednjovekovnom spisu. Istraživači su tek sada uspeli da ga iščitaju.

Istraživači su otkrili da je staroenglesko žensko ime Idbra više puta upisano preko religioznog teksta, metodom koja ga je skrivala od ljudskog oka više od 12 vekova.

Ime žene konačno je pročitano kada su istraživači u Bodlean biblioteci u Oksfordu, iskoristili najsavremeniju tehnologiju snimanja tri-de površine drevnog rukopisa, latinske kopije Dela apostolskih, koja je napravljena u Engleskoj između 700. i 750. godine.

Ovo je prvi put da je ova tehnologija, sposobna da otkrije „skoro nevidljive“ simbole ili slova, koja su tako plitka, da mere oko petinu širine ljudske dlake, korišćena za čitanje napomena na površini nekog rukopisa.

„Postoji samo ograničen broj preostalih, očuvanih rukopisa iz ranog Srednjeg veka koji sadrže jasne dokaze da ih je stvorila, odnosno napisala – žena, da je spise zatim i posedovala ili koristila“, rekla je Džesika Hodžkinson, doktorand na Univerzitetu u Lesteru.

„Većina ovih rukopisa je sa kontinentalnog dela Evrope, mnogo je ređe pronaći dokaze o tome u rukopisima koji su napravljeni i korišćeni u geografskom području koje danas zovemo Engleska“, dodala je.

Upisivanje ženskog imena u knjigu je potvrdilo njenu moć i visok status u vreme kada je samo nekoliko elitnih, visoko obrazovanih žena bilo u stanju da piše i čita i staroengleski i latinski.

„To je izuzetno značajan i veoma moćan tekst - reč Božija, preneta preko apostola“, objasnila je Hodžkinsonova.

Nije jasno zašto je ime prikriveno na ovaj način. „Možda je to bilo zbog resursa kojima je ta osoba imala pristup. Ili je to možda bilo u vezi sa željom da se ostavi trag žene koja je imala ovaj spis, a da to ne bude očigledno svakome. Takođe, postoji mogućnost da je ženska osoba, svoje ime – Idbra, želela da tako napiše – kako se ne bi stekao utisak da se takmiči sa Božjom rečju“, dodala je naučnica u objašnjenju.

Na marginama rukopisa, ime je urezano pet puta, a interesantno je da se skraćeni oblici imena pojavljuju još deset puta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво