Читај ми!

Da li je po arheološkim nalazima Zvornik u šestom veku bio naseljeniji nego danas

Na Orlovinama kod Malog Zvornika u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, nastavljena su arheološka istraživanja na lokalitetu za koji se veruje da potiče iz šestog veka. Arheolozi su u završnoj fazi iskopavanja ranovizantijske crkve koja će potom biti konzervirana i dostupna turistima.

Arheološka istraživanja na Orlovinama započeta su još 2013. godine kada je ustanovljeno da je na tom lokalitetu smeštena jedna od najvećih ranovizantijskih crkava na teritoriji Srbije, a samo nalazište meri se desetinama hektara. Višegodišnji rad arheologa potvrdio je i da se nakon rušenja crkve zbog požara, život na Orlovinama ponovo obnovio u ranosrednjevekovnoj fazi.

„Ova istraživanja crkve su na neki način obogatila saznanja i o tom periodu, naime osim tragova sahranjivanja iz vremena kada je crkva bila u funkciji, odnosno grobnica koje su pripadale ovoj crkvi iz šestog veka, došlo se i do otkrića nekih grobova koji pripadaju tom ranom srednjevekovnom horizontu, i ti grobovi sada nama pokazuju nešto uže datovanje, koje se može pomeriti i u deveti vek", istakao je Dejan Radičević, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu,

Za Orlovine se veruje da su u šestom veku bile grad veći od onog koji je Mali Zvornik danas. Pronađena crkva dugačka je 30 metara što je svrstava među veće na našem prostoru. I uprkos stradanjima koje je pretrpela njeni zidovi su dobro očuvani, a u oltarskom delu pronađeni su i ostaci zidnog slikarstva.

„Većina arheološkog materijala je tipičan inventar za ovakav lokalitet, odnosno to su uglavnom delovi staklenih posuda, konkretno kandila koja su korišćena za osvetljavanje prostora u crkvi, najsličnija da kažemo staklenim čašama, zatim imamo prozorsko staklo u fragmentima. Zanimljivo je da imamo i komade rimskog kamena, odnosno rimskih reljefa koji su sekundarno bili uzidani u crkvu, ono što nismo, eto, očekivali u crkvi, to su nalazi grnčarije koji nam pokazuju da nakon što je crkva bila srušena, neko lokalno stanovništvo se tu iz okruženja skupilo i našlo utočište u ruševina crkve", istakao je Dragan Ćirković, arheolog .

Nakon otkopavanja crkve u celini, započeće i konzervatorski rad. Ideja je da Orlovine postanu arehološki park, koji će postati deo turističke ponude Malog Zvornika i Podrinja.

субота, 01. април 2023.
9° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно