Читај ми!

Da li je po arheološkim nalazima Zvornik u šestom veku bio naseljeniji nego danas

Na Orlovinama kod Malog Zvornika u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, nastavljena su arheološka istraživanja na lokalitetu za koji se veruje da potiče iz šestog veka. Arheolozi su u završnoj fazi iskopavanja ranovizantijske crkve koja će potom biti konzervirana i dostupna turistima.

Arheološka istraživanja na Orlovinama započeta su još 2013. godine kada je ustanovljeno da je na tom lokalitetu smeštena jedna od najvećih ranovizantijskih crkava na teritoriji Srbije, a samo nalazište meri se desetinama hektara. Višegodišnji rad arheologa potvrdio je i da se nakon rušenja crkve zbog požara, život na Orlovinama ponovo obnovio u ranosrednjevekovnoj fazi.

„Ova istraživanja crkve su na neki način obogatila saznanja i o tom periodu, naime osim tragova sahranjivanja iz vremena kada je crkva bila u funkciji, odnosno grobnica koje su pripadale ovoj crkvi iz šestog veka, došlo se i do otkrića nekih grobova koji pripadaju tom ranom srednjevekovnom horizontu, i ti grobovi sada nama pokazuju nešto uže datovanje, koje se može pomeriti i u deveti vek", istakao je Dejan Radičević, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu,

Za Orlovine se veruje da su u šestom veku bile grad veći od onog koji je Mali Zvornik danas. Pronađena crkva dugačka je 30 metara što je svrstava među veće na našem prostoru. I uprkos stradanjima koje je pretrpela njeni zidovi su dobro očuvani, a u oltarskom delu pronađeni su i ostaci zidnog slikarstva.

„Većina arheološkog materijala je tipičan inventar za ovakav lokalitet, odnosno to su uglavnom delovi staklenih posuda, konkretno kandila koja su korišćena za osvetljavanje prostora u crkvi, najsličnija da kažemo staklenim čašama, zatim imamo prozorsko staklo u fragmentima. Zanimljivo je da imamo i komade rimskog kamena, odnosno rimskih reljefa koji su sekundarno bili uzidani u crkvu, ono što nismo, eto, očekivali u crkvi, to su nalazi grnčarije koji nam pokazuju da nakon što je crkva bila srušena, neko lokalno stanovništvo se tu iz okruženja skupilo i našlo utočište u ruševina crkve", istakao je Dragan Ćirković, arheolog .

Nakon otkopavanja crkve u celini, započeće i konzervatorski rad. Ideja je da Orlovine postanu arehološki park, koji će postati deo turističke ponude Malog Zvornika i Podrinja.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво