Читај ми!

Pronađene najstarije statue Bude na svetu, stare 2.200 godina

Arheolozi u Kini otkrili su par minijaturnih bronzanih statua Bude, koje su po procenama arheologa najstarije pronađene do danas. Stare su 2.200 godina.

Dve bronzane statue Bude i određeni broj arheoloških predmeta iskopani su iz drevnih grobnica koje datiraju iz dinastije Istočni Han (25-220) u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi, saopštila je u petak Akademija za arheologiju Šanksi.

Budizam je jedna od najvećih svetskih religija i njegovi sledbenici veruju da su meditacija, duhovni i fizički rad i dobro ponašanje načini za postizanje prosvetljenja.

Jedna statua, poznata kao Šakjamuni, prikazuje Budu kako stoji na platformi odevenog u dugačak ogrtač, a druga je za Pet Tathagata, koja ističe pet velikih Buda.

Ove figurice su napravljene u Gandhara stilu, koji predstavlja stil budističke vizuelne umetnosti koji se razvio u današnjem severozapadnom Pakistanu i istočnom Avganistanu između prvog i sedmog veka pre nove ere.

Statue Bude su otkrili arheolozi koji rade u severozapadnoj provinciji Šansi, koja se nalazi u centralnoj Kini, gde se nalaze svetski poznate skulpture vojske od terakote u prirodnoj veličini otkrivene 1970-ih godina.

Tokom iskopavanja koja su trajala od juna 2020. do novembra 2021. godine, otkriveno je 3.648 drevnih grobnica izgrađenih od perioda Zaraćenih država (475. pre nove ere - 221. pre nove ere) do dinastije Ćing (1644-1911. pne).

Utvrđeno je da je većina sahranjenih u grobnicama pripadala članovima kraljevske porodice, visokim zvaničnicima i dostojanstvenicima, a sve je sve zabeleženo u istorijskim knjigama.

Do sada je otkopano više od 16.000 kulturnih relikvija, uključujući dve statue Bude.

Šakjamunijeva figurica je visoka četiri inča, a ljubimac Tathagata, šest inča - obe su napravljene od legure bakra, kalaja i olova.

Šakjamuni je tradicionalna reprezentacija Šakjamunijeve Bude, u kojoj on u jednoj ruci drži činiju, a drugom poseže do zemlje.

Prema Arheološkoj akademiji Šanksi, koja je sprovela iskopavanja, bilo je široko rasprostranjeno verovanje da su uklesane figure oličenje religioznih verovanja i da su se pojavile tek u periodu od šesnaest kraljevstava.

Gautama Buda je bio osnivač budističke religije i navodno je živeo između 600. i 400. godine pre nove ere.

Buda i njegovi sledbenici nisu ostavili nijedan spis, ali su se njegova pravila za monaški život i učenja pamtila i prenosila usmenom tradicijom do otprilike drugog veka pre nove ere, kada su napisani prvi budistički spisi.

понедељак, 29. мај 2023.
23° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.