U čemu računar nikada neće prevazići čoveka

Vreme provedeno u izolaciji tokom pandemije koronavirusa nije bilo lako ni za decu ni za roditelje. Malo druženja, malo boravka van kuće, a pre svega malo kretanja koje je ključno za pravilan razvoj mozga kod dece.

Gost Jutarnjeg programa, dr Ranko Rajović, navodi da se na osnovu sprovedenih anketa, može reći da smo tokom perioda izolacije imali dve grupe dece. Dece kojima je bilo dozvoljeno da rade šta hoće - gledaju televiziju, igraju igrice i provode vreme za kompjuterom, a drugu grupu čine deca sa kojom su radili roditelji, jer su i oni bili kod kuće.

„Ovi roditelji su morali ponovo da budu kreativni, da osmišljavaju igre i provedu vreme sa detetom. Onda smo mi pokrenuli tim na pedagoškom fakultetu 'Vreme je za NTC' gde smo, bukvalno, davali savete roditeljima šta da rade iz dana u dan“, kaže dr Rajović.

Kada je Gari Kasparov izgubio šahovsku partiju od kompjutera, ceo svet je bio u šoku. No, tada je određen novi prioritet jer se shvatilo da ljudi više ne mogu biti bolji od kompjutera po broju informacija i kombinacija, ali je zato pažnja usmerena na ono što kompjuteri nemaju – pet ključnih stvari koje moraju biti cilj svakog obrazovnog sistema – da deca imaju nove ideje, da budu kreativna, timski rad, da pomažu jedni drugima i empatija.

Mozak je organ za preživljavanje i odmah uključuje svoje kapacitete kada je nešto nelogično. Da li je to nešto što mi konkretno vidimo ili smo samo zamislili, mozak te regije aktivira. To su asocijativne regije koje čine 30 odsto mozga. Mala deca sve povezuju na neki svojstven način. Nemaju pet informacija da bi nešto zaključili, ali imaju prvu, drugu i petu na osnovu kojih donesu pogrešan zaključak, koji je u stvari kreativnost.

„Ako znamo da su kreativnost i nove ideje u asocijativnim regijama mozga, onda treba da ih aktiviramo. Deca u vrtiću to i rade, ali kada dođu u školu uče činjenice, što je normalno, međutim, način obrazovanja je takav da im zatvaramo asocijativne regije“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Ono što zabrinjava jeste stanje fine motorike kod dece. Nedostatak fine motorike ukazuje da u mozgu nisu razvijene značajne regije. Po nedavnim istraživanjima 50 odsto dece do pet godina nije moglo, kada oslone ruku na čvrstu podlogu, da podigne četvrti prst na ruci. Da istovremeno podigne drugi i četvrti prst nije moglo, čak, 70 odsto dece. To pokazuje da ako nema fine motorike, da mozak nije još razvijen, objašnjava dr Ranko Rajić. Kinezi su još davno rekli - „Deca koja su usporena sa prstima su usporena i misaono“.

Zato dr Rajović savetuje roditeljima da što češće izvode decu u prirodu, jer mozak se razvija kretanjem. Kada trčimo, okrećemo se, skačemo, mozak povezuje različite regije i na taj način se formiraju nervni putevi i sinapse.

„Osnovni savet za sve roditelje je da vam dete do šeste godine bude spretno, okretno i da nema prekomernu težinu“, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem programu dr Ranko Rajović.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије