Napredak u oblasti bezbednosti hrane, otpadne vode i dalje problem

Na konferenciji „Šta evropski standardi donose Srbiji – ka bezbednoj hrani i vodi“, održanoj u Beogradu, govorilo se o unapređenju nacionalnog zakonodavstva o vodama i primeni evropskih pravila o obeležavanju namirnica.

Sakelaris Hurdas iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je u uvodnom obraćanju da je Srbija napredovala u pregovaračkom poglavlju 12 – Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika – „posebno kada se ima u vidu da je to jedno od najkomplikovanijih poglavlja“.

On je kao posebno važno istakao da je otvorena Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane. „Hrana mora da bude bezbedna, jer ide na unutrašnje tržište EU“, rekao je Hurdas.

U pregovaračkom poglavlju 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promene – Srbija je podnela pregovaračku poziciju koju Evropska komisija sada razmatra, podsetio je Hurdas i čestitao Srbiji na tome jer je u pitanju dokument od „čak 1.600 strana“.

Prema njegovoj oceni, posebna pažnja i dodatne investicije neophodne su u upravljanju otpadnim vodama. „Napredak koji je u EU postignut u oblasti voda je vidljiv – 95 odsto građana u EU ima čistu vodu“, rekao je on.

Zeleni dogovor je apsolutni prioritet Evropske komisije, a u pripremi je Zelena agenda za Zapadni Balkan koja će biti predstavljena na proleće, najavio je.

Projektni ekspert Rejmond O'Rurk predstavio je zakonodavstvo EU koje reguliše pravilno obeležavanje namirnica i kako treba da izgledaju zdravstvene i prehrambene izjave na njima. Prema njegovim rečima, kompanije sada koriste registar zdravstvenih izjava Evropske unije, dok je za prehrambene izjave propisano šta obavezno moraju da sadrže.

Srbija ima Pravilnik o zdravstvenim i prehrambenim izjavama, a u toku je izrada Vodiča za primenu pravilnika (u okviru projekta PLAC III).

Projektni ekspert Robert Silig je predstavio Okvirnu direktivu o vodama, kao i direktive o vodi za piće i vodi za kupanje. Naveo je iskustvo zemalja članica EU.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Koalicije 27, Centra za evropsku politiku, Evropskog pokreta u Srbiji, Centra za unapređenje životne sredine, Ambasadora održivog razvoja, Udruženja potrošača „Efektiva“ i Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

понедељак, 04. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара