Kako se Deda Mraz provlači kroz dimnjak?

Ako ste nespretni u odgovaranju na mnogobrojna pitanja dece o Deda Mrazu, možda vam može pomoći – nauka! Fizičari su iskoristili neke naučne teorije kako bi objasnili čuda koja nosi novogodišnja magija.

Da li ste kao roditelj nekada osećali neprijatno jer deci, u novogodišnjoj noći, niste umeli da date odgovor na čuvena pitanja o Deda Mrazu, pa ste se zato „pozvali na magiju"? Dr Kati Šin, fizičar u odeljenju geografije na univerzitetu Eketer, zna kako o tome treba razgovarati sa mališanima a da pritom sačuvate lepotu misterije.

Dr Šin je osmislila objašnjenja za mnoga pitanja o Deda Mrazu, ali uz strogo korišćenje naučne teorije, prenosi portal psih.org.

Vaše dete je verovatno zbunjeno kada mu pričate da će Deda Mraz ući kroz odžak u kuću i doneti mu dugo očekivane poklone. Sigurno sledi pitanje: „A kako mu to uspeva?"

„Ovu misteriju lako objašnjava Ajnštajn svojom teorijom relativiteta", kaže dr Šin.
Kao što znamo, Deda Mraz mora da se kreće neverovatno brzo u novogodišnjoj noći kako bi uspeo da dostavi sve poklone deci širom sveta.

Sve što se kreće tolikom velikom brzinom, skuplja se, ili se tanji u pravcu kretanja. Tako da Deda Mraz može biti dovoljno tanak kako bi se provukao kroz dimnjak.

Ovakvo objašnjenje pomaže i da se odgovori na pitanje: „Zašto nikako da vidimo Deda Mraza na putu isporuke?"

Juri 10 000 000 km na čas!

Doktorka Šin je izračunala da Deda Mraz mora da putuje najmanje 10 miliona kilometara na sat da bi obišao svaki dom u jednoj noći.

Pri tolikoj brzini, njegov crveni kaput bi dobio zelenu boju. Ako bi kojim slučajem morao da se kreće još brže (na primer, ako je negde zastao da se posluži kolačićima) postao bi nevidljiv za ljudsko oko.

Takvu promenu boje objašnjava Doplerov efekat. Ako u novogodinjoj noći čujemo neki prasak, to možemo objasniti time što je Deda Mraz „probio zvučni zid".

Relativitet može da objasni i zašto Deda Mraz nikad ne stari. Elem, pošto putuje u munjevitom brzinom, i „starost će ga stići znatno sporije".

Dakle, ispostavilo se da Deda Mraza zapravo možete iskoristiti kako biste svoje dete naučili nekim teorijama fizike.

Ali, ako su vaši mališani uporni u ispitivanju i na kraju Vas pitaju :" A kakvo je to Deda Mraz biće, pa uspeva da postigne tako ogromnu brzinu?", tu već morate odgovoriti da je u pitanju tajanstvena čarolija...

Priredila: Maja Stojanović 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво