Ekologija i spomenici kulture - tajna veza

Rojevi insekata koji se hrane u zagađenoj reci koja protiče pored Tadž Mahala ugrožavaju prefinjenu mermernu čipku iz 17. veka tako što na mermernim površinama ostavljaju zelene i crne mrlje - svoj izmet.

Екологија и споменици културе - тајна веза Екологија и споменици културе - тајна веза

Radnici svaki dan peru zidove, ali neprestano ribanje može ugroziti cvetne mozaike i poliranu površinu mermera. „Izobličili su se mnogi mermerni paneli sa biljnim motivima, kao i pločice koje reflektuju svetlo," rekao je predstavnik Arheološkog društva Indije.

I najviši politički prestavnici države Utar Pradeš, u kojoj se nalazi čuveni spomenik, najzad su priznali da je opasnost koja preti realna.

Vlast je počela da traga za trajnim rešenjem problema koji stvaraju insekti iz roda Goeldichironomus, tipa duguljaste mušice koja liči na komarca, a koja se namnožila u reci Džamuni.

Problemi su u suštini - ekološki. Nivo reke je toliko opao da više nema dovoljno ribe koja je kontrolisala populaciju insekata, kažu ekolozi.

Oni dodaju da je problem i nekontrolisano širenje algi i taloženje fosfora iz obližnjeg krematorijuma koji su glavni izvor hrane za ovu vrstu muva. Državni zvaničnici kažu da traže način za kontrolu broja ovih insekata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво