Читај ми!

Srbija će kandidovati slovačko naivno slikarstvo za Uneskovu listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa

Republika Srbija je u nacionalni registar svoje nematerijalne kulturne baštine uključila slovačko naivno slikarstvo 2012. godine. Sledeće godine očekuje se i kandidatura za Uneskovu listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa, a konačna odluka Uneska biće doneta krajem naredne godine.

Prošle nedelje u Ambasadi Slovačke u Beogradu održan je okrugli sto, kao priprema za završnicu kandidature naivnog slikarsta Slovaka rođenih u Srbiji za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Koliko to unapređuje život u multietničkim zajednicama i da li srpaka baština na Uneskovoj listi utiče na kulturno i diplomatsko pozicioniranje Srbije u svetu za RTS su govorili profesor dr Goran Milašinović, predsednik Nacionalnog komiteta Srbije za saradnju sa Uneskom, i gospodin Pavel Babka, direktor Galerija „Babka“ u Kovačici.

„Unesko prepoznaje kao nematerijalnu kulturnu baštinu pet oblasti – usmena tradicija, tradicionalna umetnost, scenska umetnost, rituali i praznici i ona znanja i interakcije koje izlaze iz veze čoveka sa prirodom ili univerzumom. Dakle, sva znanja, veštine, prezentacije koje ima neka zajednica, grupa, a može i pojedinac kroz koje se doživljava kulturni identitet“, objašnjava profesor Milašinović.

Slovačko naivno slikarstvo ima tradiciju još od tridesetih godina prošlog veka i živi kroz generacije i tri galerije. Jednu od njih, galeriju „Babka“ osnovalo je gost Jutarnjeg programa, Pavel Babka sa suprugom Klarom pre tačno 30 godina. Oni su ujedno sa Opštinom Kovačica i pokrenuli inicijativu za stavljanje naivnog slikarstva na Uneskovu listu.

„Pozvali smo stručnjake iz Srbije i iz Slovačke na ovaj okrugli sto koji su govorili kako očuvati ovo slikarstvo. Inicijativa je data, u međuvremenu smo uradili istraživanje sa svim slikarima. Gordana Blagojević iz Srpske akademije nauka i umetnosti iz Instituta za etnografiju je uradila i to nam je putokaz kako treba dalje“, objašnjava Pavel Babka. 

 

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се