Читај ми!

Serija „Pad“ vikendom na Prvom programu RTS-a

Osam epizoda serije „Pad“ nastale po knjizi Žarka Lauševića „Godina prođe, dan nikad“, naredna četiri vikenda na Prvom programu RTS.

Vreme koje svi pamtimo – devedesete i događaj iz Podgorice 1993. godine koji je bio okosnica serije u kojoj je prikazana borba pre i posle Pada glavnog junaka priče, popularnog glumca Ivana Maslaća.

„Bilo koje delo, da li pozorišno da li filmsko, da li serijsko, kada se vraćamo u epohu, pa bila ona tako bliska epoha kao što su devedesete, jako je bitan kontekst u kom se radnja događa. Ona se oslanja na istiniti događaj ali je, ja to moram da ponovim, dobrim delom fikcija“, kaže glumac Milan Marić.

Osvrt na jedno doba autori su prikazali kroz trenutke u kojima se menja sve, oslanjajući se na verodostojnost priče i svoju kreativnost.

„Zahtevno je preneti jedno vreme u jednu filmsku priču pre svega što postoje svedoci. Moramo da budemo na neki način odgovorni i prema ljudima koji su to vreme živeli, koji znaju kako je to bilo. Dakle, jedna iskrenost neposrednost i nešto što ima jednu dokumentarističku jačinu jeste ono što je najvažnije kada govorimo o bilo kakvim adaptacijama“, navodi reditelj Bojan Vuletić.

Zatvorske prostorije bile su još jedno mesto koje podseća na poznate događaje.

„Devedesete su bile mrak ovog društva i jedan naš kolega ulazi u jednu takvu situaciju – zatvorsku, u kome su ljudi raznih kriminalniih dosijea i raznim nacionalnosti, a u tom zatvoru su i neki čuvari poput Mijata koga ja igram. Koji u samom početku biva grub i osion prema Ivanu Maslaću, dakle osuđuje to, a kasnije kako prolazi vreme, razume njegovo kajanje i pokušava da ga shvati kao čoveka“, ističe glumac Dejan Cicmilović.

Razumeti čoveka i njegovu sudbinu cilj je skoro svakog umetničkog dela. Osećanja jednog umetnika napisana u knjizi, a onda oživljena na ekranu, podsećaju na vreme koje nećemo zaboraviti.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије