Читај ми!

Svetska premijera filma „Čuvari formule“ po knjizi „Slučaj Vinča“ na Festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj

Novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ biće premijerno prikazan na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala u Lokarnu, u Švajcarskoj. Još jedna zaboravljena priča iz naše istorije na ovaj način stiže u svet. Jednu od glavnih uloga u filmu tumači Radivoje Raša Bukvić.

Светска премијера филма „Чувари формуле“ по књизи „Случај Винча“ на Фестивалу у Локарну у Швајцарској Светска премијера филма „Чувари формуле“ по књизи „Случај Винча“ на Фестивалу у Локарну у Швајцарској

U filmu Čuvari formule u režiji Dragana Bjelogrlića koji je nastao po motivima knjige prof. dr Gorana Milašinovića, Slučaj Vinča, Raša Bukvić tumači lik profesora Dragoslava Popovića koji je u to vreme bio pokretač, jedan od osnivača, posle Pavla Savića, Nuklearnog instituta Vinča i koji je 1957. godine bio jedan od glavnih učesnika kad se desio akcident na nuklearnom reaktoru Vinča. Tom prilikom je četvoro mladih naučnika, njegovih studenata, koji su bili pored njega bilo ozračeno i nekoliko meseci kasnije su bili u bolnici „Marija Kiri“ u Parizu.

„Tu ih je preuzeo profesor Žorž Mate koji je uspešno po prvi put u istoriji sveta uspeo da presadi koštanu srž i spasi njihove živote“, objašnjava glumac.

Za ovu ulogu, Bukvić, kao i njegove kojege Jovan Ivanović, Ognjen Mićović i Alisa Radaković, morali su da izgube dosta kilograma, da se ošišaju do glave i fizički dosta da se transformišu. Bukvić dodaje da osim fizički, dosta se i psihički pripremao za ovu ulogu.

„Uloga je bila veoma zahtevna na nivou da lik koji sam tumačio je prevazilazio moje dosadašnje iskustvo. Ja, na svoju ličnu sreću, nisam imao problema sa bolestima, a lik koji sam tumačio je ušao u fazu bukvalno fizičkog raspadanja, kome je bilo jako neophodno da nađe mentalnu snagu, da se oporavi i stane na noge. Tako da ovo je jedan od, kako bih rekao, zahtevnijih poslova u mojoj karijeri“, naglašava Bukvić.

Priznaje da o ovom akcidentu u Vinči iz 1957. godine nije znao ništa, ali da je kada je pročitao scenario shvatio važnost te priče i shvatio smo o tom periodu u SFRJ jako malo znali, iako su naše bake i deke savremenici tog doba.

„Dragan Bjelogrlić je uspeo da iznedri jedan događaj koji je zanimljiv i uzbudljiv ne samo našoj ili regionalnoj publici, tu smatram pre svega na građane bivših Jugoslovenskih republika, koji su sporedno učestvovali u tom eksperimentu, nego mislim i na publiku sveta i Evrope, čiji su glavni festivali, pre svega sad tu mislim na Lokarno, prepoznali kvalitete priče i prepoznali komunikativnost ove ideje. U jednom periodu kada mi živimo jedan sličan teror, gde se Evropa i svet cepaju na istok i zapad, a to jeste tema našeg filma“, naglašava Radivoje Raša Bukvić.

Osim pomenutih mladih glumaca, u filmu se pojavljuju i Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić i oko 12 francuskih glumaca, od kojih je četvoro veoma priznata i poznata u Francuskoj. To ovaj film čini svojvrsnim srpsko-francuskim filmom u kome je pola filma na francuskom, a pola na srpskom jeziku.

„Tako da veoma ambiciozan i veoma jedan dirljiv projekat, nabijen emocijama i siguran sam da će publika da ga voli“, zaključuje Radivoje Bukvić.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво