Читај ми!

Pored „Puta vode“ drugi blokbasteri kao da imaju amaterske specijalne efekte

Tek nekoliko ovogodišnjih blokbastera može da oduševi publiku izgledom na velikom platnu. Među njima je bez sumnje prvi na spisku nastavak „Avatara“. Za to je najzaslužnije snimanje tri-de kamerama i „potapanje“ ekipe.

Posle višegodišnje dominacije Marvelovih filmova i drugih visokobudžetnih blokbastera, stiže dašak svežeg vazduha kada je reč o upotrebi vizuelnih efekata, piše Biznis insajder.

U julu je portal Ringer pisao kako „Marvel ima problem sa vizuelnim efektima“. Istog meseca, umetnik koji je radio na Marvelovim filmovima napisao je oštar tekst za Valčer, navodeći da Marvel preopterećuje kuće za izradu vizuelnih efekata i zahteva promene u poslednjem trenutku.

Naravno, nema samo Marvel problem sa manjkom kvalitetnih stručnjaka za izradu vizuelnih efekata, ali pošto je u bioskopima u proteklih godinu dana bilo više Marvelovih ostvarenja nego bilo koje druge franšize, ti filmovi su dobri za početak analize.

Problemi sa kojima se suočavaju autori Marvelovih filmova odraz su stanja kod svih visokobudžetnih ostvarenja trenutno.

Tek nekoliko ovogodišnjih blokbastera može da oduševi publiku izgledom na velikom platnu, što je tužno kada se ima u vidu da se filmska industrija bori svim silama da se oporavi od pandemije.

Kadrovi pod vodom za bolje rezultate 

Put vode izgleda tako dobro na bioskopskom platnu upravo zbog toga što Kameron nije štedio na podvodnim kadrovima.

Umesto da snimaju ispred plavih ili zelenih zidova, Kameron i njegova ekipa razvili su podvodnu tehnologiju snimanja i glumačku ekipu tokom većeg dela snimanja „potopio“ u rezervoar od 900.000 galona (3,4 miliona litara) vode.

Komentarišući zašto je to uradio, Džejms Kameron rekao je: „Ne znam. Možda da bi izgledalo dobro?“.

Šlag na torti je činjenica da je film sniman tri-de kamerama.

Nakon uspeha Avatara, mnogi filmovi početkom druge decenije ovog veka pretvoreni su u tri-de ostvarenja u postprodukciji, vozeći se na talasu koji je na kraju nestao.

„Mislim da su studiji uprskali. Samo da bi uštedeli 20 odsto troškova za tri-de išli su sa naknadnom konverzijom, koja film uzima iz ruku stvaraoca i stavlja ga u postprodukcijski proces koji je dao loš rezultat“, rekao je Kameron za Tajms komentarišući sudbinu tri-de tehnologije posle Avatara.

Put vode pravljen za bioskope 

Na kraju krajeva, Put vode napravljen je za bioskope i bila bi greška ne pogledati ga tamo zbog njegovog eventualnog izdanja za kućnu zabavu ili na platformi Dizni+.

Postoje i drugi filmovi koje je ove godine trebalo gledati u bioskopu, na primer Top gan: Maverik

Međutim, Put vode napravljen je u više formata nego bilo koji drugi film koji se ovih dana prikazuje u bioskopima, od tri-de verzije preko vrhunskih velikih formata kao što je Imax, pa sve do visoke brzine kojom se smenjuju kadrovi. (Za neupućene, veća brzina kadrova treba da učini da sekvence sa teškim efektima izgledaju glatko.)

Publika shvata da su ovi vrhunski formati najbolji način da se vidi Put vode.

Samo u SAD, u četvrtak, film je zaradio 17 miliona dolara, a 61 odsto te sume dolazi od formata tri-de i Imax, navodi kompanija „Dizni“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара