Premijera "Neko me ipak čeka" na RTS-u

Film scenariste Duška Premovića i reditelja Marka Novakovića govori o ljudskom identitetu i dostojanstvu, prateći tri povezane priče o ženama, koje nameravaju da prekinu trudnoću.

Film Marka Novakovića "Neko me ipak čeka" premijerno će biti prikazan na prvom programu RTS-a u nedelju 18. oktobra u 21 čas.

Ovo ostvarenje je snimljeno u produkciji Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, nakon konkursa za TV film iz 2007. godine, na kojem je scenario glumca Duška Premovića odabran kao najbolji od 434 prijavljena rada.

Glavne uloge tumače Anica Dobra, Nada Šargin, Dušanka Stojanović, Marija Vicković i Ljiljana Stjepanović, a glume još i Tanasije Uzunović, Mirjana Karanović, Dubravko Jovanović i drugi.

"Neko me ipak čeka" govori o četiri žene koje se bore za svoj integritet i pravo na odlučivanje.

To je omnibus tri povezane priče, koji govori o ljudskom identitetu i položaju žena kroz priče o prekidima trudnoće.

U prvoj priči ("Hol"), dve žene u istom životnom dobu (Anica Dobra i Dušanka Stojanović), a različitog socijalnog statusa se sreću u holu klinike, dok čekaju na abortus.

Ovaj neočekivani susret će ih naterati da preispitaju svoju odluku.

Druga priča ("Put") se odigrava u seoskoj sredini, gde majka vodi ćerku bivšem doktoru, koji živi sam u napuštenom vagonu, gde obavlja ilegalne abortuse.

Čitavim putem traje sukob, izazvan licemernim stavom konzervativne sredine, gde se vanbračna trudnoća smatra velikom sramotom.

U trećoj priči ("Voda") Nada, žena u kasnim dvadesetim godinama se u zatvorskoj ćeliji priseća tragičnih događaja, koji su je naterali da ubije svog muža, koji ju je zlostavljao.

Zatim je policijska marica prevozi do do klinike, gde treba da izvrši abortus deteta njenog pokojnog muža.

Međutim, tamo susreće osobu koju nije očekivala.

"Neko me ipak čeka" dobio je četiri značajne nagrade na festivalima u okruženju: Specijalnu nagradu žirija Festivala evropskog filma na Paliću, treću nagradu za scenario na festivalu u Vrnjačkoj Banji, "Zlatnu Lincuru" na festivalu na Jahorini, a nagradu FIPRESCI na Filmskim susretima u Nišu dobila je Mirjana Karanović.

Ovo ostvarenje, koje je glumac Tanasije Uzunović nazvao "potresnim i strahovitim", primljeno je i u zvaničnu selekciju najeminentnijeg evropskog TV festivala "PRIX EUROPA", koji će se održati u Berlinu od 17. do 24. oktobra.

Reditelj Marko Novaković izjavio je na konferenciji za novinare, održanoj povodom najavljene televizijske premijere da je "pravi podvig raditi umetničku dramu" i da je scenario, u čijoj adaptaciji je učestvovao "najbolji tekst, koji mu je RTS do sada ponudio".

Novaković je režirao i pozorišne predstave, muzičke spotove, prenose koncerata, TV emisije, a 1993. godine je za film "Priča o povratku" dobio nagradu na festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu.

"Neko me ipak čeka" je drugi dugometražni film ovog režisera, posle "Maske" iz 2007. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије