Читај ми!

Fipresci: „Klip“ najbolji domaći film 2012

Srpska sekcija Međunarodne federacije filmskih kritičara (Fipresci) proglasila je „Klip“ najboljim domaćim filmom u prošloj godini, a Maju Miloš najboljim rediteljem. Miroslav Momčilović najbolji scenarista.

Film Klip Maje Miloš proglašen je danas za najbolji domaći film u 2012. godini po izboru srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara (Fipresci).

Nagrada za životno delo dodeljena je posthumno montažeru Marku Glušcu, čiji je opus ostavio dubok trag u našoj kinematografiji, mada nas je on prerano napustio, rekao je predsednik Fipresci Srbija Borislav Anđelić.

Priznanja su uručena na skromnoj svečanosti u Muzeju kinoteke, u prisustvu mnogobrojnih filmskih umetnika i poslenika.

U konkurenciji za najbolji domaći film bilo je 15 dugometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja premijerno prikazanih tokom 2012. godine.

Na osnovu glasova članova Fipresci Srbija, nagradu za najboljeg reditelja dobila je Maja Miloš, dok je za najbolji scenario nagrađen Miroslav Momčilović za film Smrt čoveka na Balkanu.

Primajući priznanje oboje su zahvalili svojim ekipama, isto kao i većina drugih laureata u drugim kategorijama.

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je mlada Isidora Simijonović (Klip), a za mušku ulogu Uliks Fehmiu (Ustanička ulica), koji se nalazi u inostranstvu, pa je priznanje primila njegova majka, dramska umetnica Branka Petrić.

„Pre mnogo godina desilo se da ovde primim i nagradu u ime svog supruga Bekima Fehmijua. Sada je Uliks u Geteborgu, baš sa Ustaničkom ulicom. Poslao je poruku da kada se neko, kao on, ne bavi stalno svojim poslom, pa dobije zadatak, onda oseća mnogo veću sreću i zahvalnost, ali i veću odgovornost. Od oca je naučio da mora da brani integritet profesije", rekla je Petrićeva.

Nagradu za najbolju montažu dobio je Stevan Filipović (Klip), za fotografiju snimatelj Miladin Čolaković (Ustanička ulica i Smrt čoveka na Balkanu).

Za scenografiju je nagrađen Aljoša Spajić (Ustanička ulica), za kostime Jelena Đorđević (Dr Rej i đavoli), za muziku Vlatko Stefanovski (Kad svane dan).

Najbolji strani film prikazan prošle godine u Srbiji bio je Umetnik Mišela Azanavičijusa, a priznanje je primio direktor distributerske kuće „Milenijum" Zoran Savić.

Anđelić je na kraju podsetio da je ovo, nažalost, jedina godišnja nacionalna filmska nagrada u Srbiji.

„U proteklih petnaestak godina uspeli smo da na ovaj način istaknemo vredna ostvarenja u svim kategorijama filmskog stvaralaštva. Nadamo se da ćemo to činiti i ubuduće, mada situacija sa domaćom kinematografijom nije baš izgledna", rekao je on.

Anđelić je dodao da je, ipak, nekoliko fimova već završeno i bez sredstava ministarstva, tako da će Fipresci i dogodine imati izbor, mada ne kao za 2012. koja je ponudila, kako je ocenio, impozantan broj filmova.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво