Читај ми!

Kako pobediti „masnoću iz senke“ – visceralna masnoća kao tihi neprijatelj organizma

Masnoća na stomaku nije samo estetski problem – ona je tihi faktor rizika koji može ozbiljno da ugroz zdravlje, čak i kod osoba koje nemaju prekomernu telesnu težinu. Visceralna masnoća povećava rizik od bolesti srca, dijabetesa i metaboličkih poremećaja. Kako prepoznati ovu „skrivenu” opasnost i kako praktičnim koracima možemo zaštititi svoje zdravlje, u Jutarnjem programu je govorila dr Rada Vejin, stručnjak za ishranu i predsednica Udruženja nutricionista-dijetetičara Srbje.

Visceralna masnoća je vrsta masnog tkiva koja se taloži duboko u trbušnoj duplji, oko vitalnih organa poput jetre, pankreasa i creva. Iako nije vidljiva spolja, ova masnoća je opasnija od potkožne, napominje dr Rada Vejin.

„Ove unutrašnje masnoće predstavljaju veliki rizik zato što izazivaju velike komplikacije u vidu raznih inflamacija, Povećavaju se citokini koji blokiraju beta ćelije, koje su značajne za stvaranje insulina i za metabolizam ugljenih hidrata. Takođe blokiraju kalcijumove receptore koji su značajni za brojne procese, kalcijumovi receptori koji su, a kalcijum je značajan za mnoge procese, kako metabolizam masti, a posebno u pogledu kardiovaskularnog zdravlja“, ističe gošća Jutarnjeg programa.

Viscelarna masnoća pre svega se javlja zbog konzumiranja određenih vrsta namirnica i fizičke neaktivnosti. To su glavni uzroci nastanka abdominalne, odnosno andoginog tipa gojaznosti i lako se prepoznaje vizuelno, dodaje dr Vejin.

„To su osobe koje imaju izgled kao da su progutali neku loptu, mada ponekad nije toliko vizuelno izražena kod osoba koje nemaju veću telesnu masu. Zato je važno meriti telesni sastav organizma da se proceni taj procenata“, ističe nutricionistkinja.

Glavni uzročnici viscelarne masnoće

Kako naglašava nutricionistkinja, najveći uzročnik pojave viscelarne masnoće je konzumiranje velike količine zaslađenih napitaka, alkohola, proizvoda koji sadrže transmasne kiseline, kao što su lisnata testa bogata margarinima, svi industrijski proizvodi koja koriste biljna ulja koja su hidrogenizovana, poput palminog ulja koje se nalazi u velikom broju industrijskih proizvoda.

„Hidrogenizovane masti se nalaze i u mlečnim proizvodima, posebno popularnim tokom posta, kao što je biljni kačkavalj i sirevi za mazanje u kojima se dodatno koristi margarin svih tipova. Ima čak i neki margarin na kome piše margarin maslac, što je nemoguće. Prosto to su marketinške zablude“, napominje gošća Jutarnjeg programa.

Šta je rešenje

Rešenje je jednostavno, naglašava dr Rada Vejin, potrebno je uvesti dijetetski režim ishrane koji se obavezno kombinuje sa fizičkom aktivnošću koja podstiče izgradnju mišićne mase.

„Osobe koje možda nemaju veliku telesnu masu, ali na primer, imaju neadekvatnu ishranu – konzumiraju jedan obrok tipa hamburger ili razne grickalice – oni ne unose možda veliku energetsku vrednost, ali unose neadekvatne namirnice koje nemaju dovoljno nutrijenata da se razlože kako treba i onda stvaraju te negativne masnoće koje izazivaju inflamacije“, dodaje doktorka.

Neophodno je zato naglasak staviti na namirnice bogate proteinima, biljnim vlaknima, puno povrća i u manjem procentu voća i puno pozitivnih masnoća, bez zasićenih masnih kiselina.

петак, 14. новембар 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом