четвртак, 01.05.2025, 10:47 -> 11:20
Извор: РТС, Womans Health , Nature Genetics
Citrusi smanjuju rizik od depresije – kažu istraživanja
Svakodnevno konzumiranje citrusnog voća može da smanji rizik od depresije, tvrde istraživači sa Harvarda u jednoj od opsežnih studija. Dnevni unos voća pozitivno utiče na naše zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko.

Nedavna istraživanja su pokazala da konzumiranje jedne vrste voća može delimično da pomogne kod smanjenja rizika od depresije. U pitanju je pomorandža. Istraživači su proučavali stabla divlje pomorandže, koja se smatra prvim rodom citrusa na planeti, nastala pre oko osam hiljada godina, na prostorima današnje Kine.
Citrusno voće, limun, pomorandže, mandarine, često su preporuka za dobro zdravlje zbog vitamina Ce, koji je dobar za održavanje dobrog imuniteta. Kako ističe dijetolog Ekta Singval, važno je vreme kada se uzimaju citrusi.
Kada uzimati citruse tokom dana
„Zbog svoje kisele arome i visokog sadržaja Ce vitamina, koji je snažan oksidant i koji olakšava apsorbciju gvožđa iz hrane, citruse ne treba uzimati odmah posle obroka. Razlog je kiselost koju imaju citrusi, a to remeti procese varenja, a može se povećati i nivo šećera u krvi, koji kasnije može da ima nagli pad“, rekao je dijetolog.
Istraživanje su jasno pokazala da mozak i creva imaju komunikaciju u našem telu i utiču na zdravlje drugih organa. Vrsta hrane koju jedemo, kao i vrsta bakterija koje se stvaraju u našim crevima, može imati veliki uticaj na to kako razmišljamo i kako se osećamo. Ta veza mozga i creva važna je i za mentalno zdravlje.
Studija koja je objavljena u časopisu BMC Microbiome, objasnila je vezu između konzumiranja citrusa i rizika od depresije.
Zašto su citrusi tako posebni?
„Citrusi su bogati flavonidima, kao što su naringenin i formononetin.Oni pomažu u održavanju rasta esencijalnih bakterija i mogu da regulišu procese u crevima, koji pomažu u povećanju dostupnosti naših neurotransmitera za dobro raspoloženje, serotonina i dopamina, u telu“, istakla je dr Kitli.
Dnevni unos voća pozitivno utiče na naše zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko. Nedavna istraživanja su pokazala da konzumiranje jedne vrste voća može smanjiti rizik od depresije..
"Pošto je hronična upala povezana sa depresijom, povećanje broja određene vrste bakterija u crevima, uzimanjem citrusa može da pomogne kod boljeg raspoloženja“ rekla je je dr Skot Kitli.
Važno je naglasiti da zdrava ishrana pozitivno utiče na psihičko i fizičko zdravlje, ali kada je depresija u pitanju nije jedino na šta se možemo osloniti.
Kada je reč o ishrani i mentalnom zdravlju, lekari upozoravaju da ultra-prerađena hrana – brza hrana, prerađeno meso, gazirana pića i slična hrana ima loše posledice na zdravlje.
Kefir, jogurt i orašasti plodovi, takođe su važni za zdravlje
Postoji i nekoliko drugih namirnica koje su dobre za naš mozak – fermentisana hrana poput kefira, i jogurta sadrži probiotike koji mogu da pomognu u regulisanju nivoa neurotransmitera u mozgu, zajedno sa orašastim plodovima i semenkama, koji obezbeđuju omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu i poboljšavaju komunikaciju između creva i mozga.
Коментари