Читај ми!

Vrhunska metoda rekonstrukcije dojke, tkivni ekspander broj jedan u svetu – i u Srbiji

U Vojno-medicinskoj akademiji urađena je prva intervencija rekonstrukcije dojke nakon mastektomije inovativnim tkivnim ekspanderom. Operaciju je izveo načelnik za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić.

Reč je o revoluciji u plastičnoj hirurgiji kada se govori o rekonstrukciji dojke.

„Ono što je specifično, to je da smo svedoci da je jedna vodeća kompanija u svetu, prepoznala VMA kao referentnu ustanovu, koja se dugo bavi lečenjem karcinoma dojke i završnim fazama lečenja koja podrazumeva rekonstrukciju dojke. Oni su nama donirali jedan ekspander koji je po nekim svojim karakteristikama jedinstven u svetu“, rekao je dr Stepić i dodao da je ta jedinstvenost u tome što se uz taj ekspander mogu potpuno nesmetano voditi sve dijagnostičke procedure, poput magnetne rezonance, kao i razni vidovi terapije.

Objasnio je da su i kolege sa Onkološkog instituta kao još jedne referentne ustanove ugradile isti ekspander.

Kaže da je ovakav vid rekonstrukcije mnogo lakši za pacijentinje od drugih metoda.

„Za razliku od dosadašnjeg najčešćeg načina rekonstrukcije dojke, koji podrazumeva rekonstrukciju sopstvenim tkivom, takve operacije su dugotrajne, bilo da uzimamo mišić sa leđa ili tkiva sa stomaka, takve operacije dovode do oštećenja drugih delova tela, pa onda gledate šta je manja muka“, objasnio je gost Jutarnjeg programa.

Doktor Stepić naglašava da, kada završetak lečenja karcinoma dojke podrazumeva njenu rekonstrukciju, to znači da je pacijentkinjama omogućena lakša ponovna socijalizacija, povratak na sport, plažu, nesmetan društveni život... posle, kako je naveo „preživljavanja golgote“, iako je bolest pobeđena, jer je jako važno da se „pacijentkinje ne skrivaju i ne povlače u sebe“.

уторак, 18. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије