Читај ми!

Glas je dar, a uništavamo ga pušenjem, lošom vokalnom higijenom i zloupotrebom

Promuklost je jedan od najranijih simptoma bolesti glasa, a uzroci koji traju duže od mesec dana mogu biti mnogobrojni. Od upotrebe duvana, preko profesionalne upotrebe glasa, izloženosti fizičkim i hemijskim agensima. Kojim navikama sačuvati dobar glas, kako ga izlečiti kada glasnice obole, kako ga podmladiti? Šta je pevački maraton?

Na glas utiče sve što se dešava i na mentalnom i na fizičkom nivou. Naravno, vokalna higijena je najbitnija, da bude zdrava sluznica nosa i grla, tako da svi iritanti mogu uticati – hladni i topli napici, začinjena hrana…

„Naravno, pušenje je kao faktor rizika, ne samo za gubitak dobrog glasa, već i za onkološke bolesti, jer glas je najsavršenije sredstvo komunikacije i jako nam je bitan za kvalitet života. I tek kada ostanemo bez dobrog glasa, mi postanemo svesni koliko je on značajan u našem životu. Glasnice su najlepši instrument, tako da ih treba čuvati“, ističe profesorka Sanja Krejović, specijalista otorinolaringologije i fonijatar Kliničkog centra Srbije.

Profesorka navodi da ukoliko promuklost traje duže od dve do tri nedelje, onda treba otići na pregled oralnog specijaliste, a kada su vokalni profesionalci u pitanju i fonijatra.

Pre svega, zato što je glas sredstvo za rad. Vokalni profesionalci su ne samo elitni vokalni profesionalci, glumci, pevači, već i novinari, voditelji, političari, menadžeri, advokati, profesori.

„Jako je bitno uraditi otorinolaringološki pregled ili fonijatrijski pregled, to je jedan endoskopski pregled sa kamerom o kojoj smo pričali i ranije. Klinika za otorinolaringologiju ima jedan od najsavremenijih aparata koji u ovom trenutku postoje. Jeste, taj endovidolaringostroboskop nam je jedan dragoceni aparat koji ne samo što može da prikaže glasnice na najbolje mogući način pod uveličanjem i da vidimo sve strukture, već da vidimo te vibracije glasnica koje stvaraju u stvari glas jer ukoliko su te vibracije odsutne, to je i znak nastanka karcinoma pa ga mi možemo otkriti u samom početnom stadijumu što je veliki benefit za sve naše pacijente“, objašnjava Sanja Krejović.

Prema njenim rečima, pušenje je faktor rizika broj jedan. Tu su još i refluksna bolest, ali posebni akcenat treba staviti na HPV virus koji je sada jedna veoma aktuelna tema i naravno sa tim akcentom na prevenciju.

Vakcina je veoma značajna za sve pacijente, kako i mlade tako i starije, jer na bazi HPV-a možda nastane i karcinom orofaringsa, ne samo laringsa nego cele regije.

Specijalistkinja otorinolaringologije i fonijatar Kliničkog centra Srbije savetuje pre svega zdrav stil života, prestanak pušenja, vokalnu higijenu i, naravno, vakcinaciju, ali i da se izbegava zloupotreba glasa – svaka prekomerna i nepotrebna, preterana upotreba glasa dovodi do problema sa glasom.

„Svetski dan glasa je 16. april. Proslavljamo ga svuda u svetu kroz razne stručne simpozijume i konferencije, a ovom prilikom se organizuje tzv. pevački maraton, odnosno maraton o glasu, koji će biti održan u subotu 20. aprila. Putem interneta će se uključiti najeminentniji stručnjaci koji se bave problematikom glasa, od fonijatara, hirurga, vokalnih nekih profesionalaca, to će biti rečeno najsavremenijim aspektima terapije i glasa i govora i disanje i gutanje i sluha i svega onoga što utiče na dobar glas.“, kaže Sanja Krejović.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару