Bosiljak – zamiriše kada ga protrljate u prolazu, ali je pravi biljni lek
Bosiljak je biljka iz porodice mente. Osim što daje specifičan ukus jelima, njegove hranljive materije mogu pružiti zdravstvene beneficije, kao što je smanjenje oksidativnog stresa i podržavanje kardiovaskularnog zdravlja.

Bosiljak (ocimum basilicum) sastavni je se deo brojnih, a posebno mediteranske kuhinje. Daje prepoznatljiv ukus salatama, testeninama, pici i drugim jelima. Indonežanska, tajlandska i vijetnamska kuhinja takođe često koriste ovu biljku.
U ishrani, slatki bosiljak može da obezbedi vitamine, minerale i niz antioksidanata. Njegovo esencijalno ulje takođe može imati medicinske koristi.
Slatki bosiljak je dostupan u mnogim prodavnicama, dok postoje i druge sorte koje imaju različite ukuse i mirise.
Druga vrsta bosiljka je tulsi, ili sveti bosiljak (ocimum santum). Ova biljka igra terapeutsku ulogu u tamilskim i ajurvedskim lekovima, koji se pretežno praktikuju u jugoistočnoj Aziji.
Bosiljak može pružiti zdravstvene prednosti u ishrani, kao biljni lek i kao esencijalno ulje.
Tradicionalno se koristi kod prehlada i upala hrla za inhalaciju.
Bosiljak takođe obezbeđuje i neke makronutrijente, kao što su kalcijum i vitamin K, kao i niz antioksidanata.
Slatki bosiljak, na primer, ima visoku koncentraciju hemijskog agensa eugenola. Ovo jedinjenje mu daje miris poput karanfilića. Eugenol ima antioksidativna svojstva, a antioksidansi su neophodni za eliminaciju slobodnih radikala iz tela.
Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji se razvijaju kao rezultat metabolizma i drugih prirodnih procesa. Mogu se formirati i kao rezultat pušenja i nekih loših izbora u načinu ishrane.
Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u uklanjanju ovih molekula iz tela. Ako se umesto toga nagomilaju, može doći do oksidativnog stresa, što dovodi do oštećenja ćelija i, moguće, bolesti.
Naučnici su povezali rak, bolesti srca, reumatoidni artritis, dijabetes i druga zdravstvena pitanja sa oksidativnim stresom.
Naše telo proizvodi neke antioksidante, ali takođe treba da ih apsorbuje i iz namirnica koje unosimo. Među mnogim antioksidansima u bosiljku su antocijanini i beta karoten.
Podrška zdravlju jetre
Studija iz 2015. godine na pacovima je zaključila da antioksidansi u preparatu u prahu koji uključuje tulsi, ili sveti bosiljak, imaju pozitivan uticaj na zdravlje jetre. Naučnici su primenili prah nakon upotrebe toksina kojima su uspeli da izazovu povredu jetre.
Prema istraživanju objavljenom 2011. godine, slatki bosiljak ima svojstva koja mogu pomoći u zaštiti kože i smanje efekat starenja.
U studiji, naučnici su primenili ekstrakt bosiljka na laboratorijske modele kože. Rezultati su pokazali da bi uključivanje ekstrakta bosiljka u kreme za kožu za lokalnu upotrebu moglo da poboljša hidrataciju kože i smanji hrapavost i bore.
Dok ekstrakti bosiljka u određenim dozama mogu imati ovaj efekat, konzumiranje bosiljka neće nužno koristiti koži.
Međutim, antioksidansi u bosiljku i drugoj biljnoj hrani mogu imati zaštitni efekat ako ih osoba konzumira kao deo raznovrsne ishrane.
Kardiovaskularno zdravlje
Medicinski izveštaj iz 2011. navodi da ekstrakt slatkog bosiljka nakratko smanjuje visok krvni pritisak, verovatno zbog sadržaja eugenola u ekstraktu. Međutim, dva minuta nakon što su istraživači koristili ekstrakt, krvni pritisak se vratio na prethodne nivoe.
U drugoj studiji, 24 zdrava dobrovoljca uzimala su ili placebo ili kapsulu koja sadrži 300 miligrama (mg) osušenog ekstrakta listova tulsija jednom dnevno.
Posle četiri nedelje, oni koji su uzimali ekstrakt tulsija imali su niže nivoe holesterola i triglicerida od onih koji nisu. Autori su zaključili da bi ekstrakt mogao pomoći u smanjenju nekih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti.
Jačanje mentalnog zdravlja
Mentalni stres može izazvati proizvodnju slobodnih radikala u telu.
Prema pregledu iz 2014. godine koji je razmatrao ulogu tulsija u ajurvedskoj medicini, ova biljka može da pomogne da se ublaži stres, da se spreči gubitak pamćenja koji dolazi sa starenjem, i da pozitivno utiče na libido.
Neke studije, navode autori, dale su rezultate dejstva bosiljka uporedive sa onima za diazepam i antidepresive. Međutim, za potvrđivanje ovih nalaza biće potrebno više istraživanja.
Smanjenje upale i otoka
Oksidativni stres može dovesti do upale, faktora u raznim bolestima, uključujući rak, dijabetes tipa 2 i reumatoidni artritis.
Istraživači su 2017. godine analizirali antiinflamatorna svojstva dva preparata esencijalnog ulja slatkog bosiljka.
Prema dobijenim rezultatima, ulje bosiljka može pomoći u lečenju različitih bolesti koje uključuju upale koje su rezultat oksidativnog stresa. Međutim, nije jasno da li jedenje bosiljka može imati isti efekat.
Istraživači su zaključili da određeni preparati ulja bosiljka mogu pomoći i u lečenju ili prevenciji nekih vrsta infekcija. Lekovita svojstva bosiljka mogu se osetiti primenom ulja od ove biljke, čaja, rastvora za inhalaciju ali i konzumiranjem kroz brojna jela u koja se može staviti kao više nego koristan začin.
Коментари