Читај ми!

„Gimnastika za zube“ ali i preventiva za srčane bolesti – kikiriki

Kikiriki (arachis hipogaea) je mahunarka koja potiče iz Južne Amerike. Bogat je proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidantima koji mogu uticati pozitivno na naše zdravlje, uključujući zaštitu od srčanih bolesti.

„Гимнастика за зубе“ али и превентива за срчане болести – кикирики „Гимнастика за зубе“ али и превентива за срчане болести – кикирики

Osim kao pečena ili pržena grickalica, kikiriki se konzumira sve češće i u vidu putera, a proizvodi se i ulje od kikirikija kao i brašno. Razne namirnice, kao što su deserti, kolači, slatkiši, grickalice i sosevi ne mogu se zamisliti bez kikirikija.

Kikiriki je bogat proteinima, mastima i raznim zdravim hranljivim materijama. Studije pokazuju da može čak biti koristan za gubitak težine i povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Kikiriki je bogat mastima i veliki deo svetskih prinosa ove biljke, koristi se za pravljenje ulja.

Sadržaj masti kreće se od 44 do 56 odsto, i uglavnom se sastoji od mono i polinezasićenih masti, od kojih je većina sastavljena od oleinske i linolne kiseline.

Kikiriki je i dobar izvor proteina. Sadržaj proteina kreće se od 22 do 30 procenata, što ga čini odličnim izvorom proteina biljnog porekla.

Najzastupljeniji proteini u kikirikiju, arahin i konarahin, mogu biti jaki alergeni za neke ljude, izazivajući reakcije opasne po život.

Kada je reč o ugljenim hidratima, u kikirikiju ih je malo – oko 13 do 16 odsto ukupne težine.

Budući da ima malo ugljenih hidrata i visok sadržaj proteina, masti i vlakana, kikiriki ima veoma nizak glikemijski indeks koji je zapravo mera za to koliko brzo ugljeni hidrati ulaze u naš krvotok nakon obroka. To kikiriki čini pogodnim za osobe sa dijabetesom.

Vitamini i minerali

Kikiriki je odličan izvor različitih vitamina i minerala, uključujući bakar, čiji nedostatak u organizmu može imati štetne efekte po srce. Sadrži i niacin, poznat kao vitamin B3, u koiji je takođe povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, takođe se nalazi u kikikirikiju, posebno je važan tokom trudnoće. Kikiriki je i solidan izvor mangana i vitamina E koji je snažan antioksidans.

Jedan od vitamina B, tiamin, pomaže ćelijama vašeg tela da pretvore ugljene hidrate u energiju i neophodan je za funkciju srca, mišića i nervnog sistema.

Kikiriki je dobar izvor fosfora, minerala koji igra važnu ulogu u rastu i održavanju zdravlja telesnih tkiva.

Kikiriki sadrži i magnezijum. Smatra se da je on esencijalni mineral u ishrani sa različitim važnim funkcijama, jer dovoljan unos magnezijuma štiti od srčanih bolesti.

Sadrži razna biljna jedinjenja. To uključuje antioksidante, kao što su kumarinska kiselina i resveratrol, kao i antinutrijenti poput fitinske kiseline.

Kikiriki je široko proučavan u pogledu održavanja telesne težine. Uprkos tome što ima visok sadržaj masti i kalorija, čini se da kikiriki ne doprinosi povećanju telesne težine, piše healthline.com.

Opservacione studije su pokazale da konzumacija kikirikija može pomoći u održavanju zdrave težine i smanjenju rizika od gojaznosti. Sve ove studije su opservacijske, što znači da ne mogu dokazati uzročnost. Međutim, jedna mala, šestomesečna studija na zdravim ženama sugeriše da, kada su drugi izvori masti u ishrani sa niskim sadržajem masti bili zamenjeni kikirikijem, one su u tom periodu izgubile tri kilograma.

Druga studija je otkrila da kada se oko 90 grama kikirikija dodalo dnevnoj ishrani zdravih odraslih osoba tokom osam nedelja, oni nisu dobili na težini – koliko se očekivalo.

Različiti faktori zapravi čine kikiriki hranom koja utiče na gubitak težine.

Kikiriki smanjuje unos hrane tako što uzrokuje sitost u većoj meri nego druge uobičajene grickalice, kao što su recimo kolači od pirinča.

Takođe, kada se cela zrna kikirikija ne žvaću dovoljno dobro, deo njih može proći kroz vaš sistem za varenje, a da se ne apsorbuje.

Visok sadržaj proteina i mononezasićenih masti u kikirikiju može povećati sagorevanje kalorija, a kikiriki je izvor nerastvorljivih dijetetskih vlakana, što je povezano sa smanjenim rizikom od debljanja.

Druge zdravstvene prednosti kikirikija

Osim što je kao hrana pogodan za gubitak težine, kikiriki je povezan sa nekoliko drugih zdravstvenih prednosti.

Bolest srca je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Opservacijske studije pokazuju da jedenje kikirikija, kao i drugih vrsta orašastih plodova, može zaštititi od srčanih bolesti. Te prednosti su verovatno rezultat različitih faktora.

Kikiriki sadrži brojne hranljive materije koje su zdrave za srce.To uključuje magnezijum, niacin, bakar, oleinsku kiselinu i višestruke antioksidante, kao što je resveratrol.

Kamen u žuči pogađa otprilike 10 do 25 odsto odraslih u Sjedinjenim Državama, a dve opservacione studije sugerišu da česta konzumacija kikirikija može smanjiti rizik od kamena u žuči i kod muškaraca i kod žena.

Postoji i nekoliko loših strana kikirikija, uključujući potencijalnu kontaminaciju aflatoksinom i teške alergijske reakcije.

Pošto je bogata mastima, ova mahunarka je visokokalorična namirnica i ne treba je jesti previše.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво