Читај ми!

Šta je hipohlorhidrija, kako utiče na zdravlje i zašto moramo da pazimo na žvakanje hrane

Naš želudac mora biti veoma kiseo da bi razgradio hranu koju konzumiramo i da bi se ona pravilno apsorbovala. Međutim, ako imate simptome refluksa kiseline, žgaravicu, ako patite od stanja kao što je sindrom propusnih creva, ili od raznih upala, to mogu biti znaci upozorenja da imate nizak nivo kiseline u želucu.

Da biste se borili protiv ovog problema, zapravo treba da prirodno uravnotežite pe-ha nivo u želudačnom okruženju. Nizak nivo želudačne kiseline, takođe poznat kao hipohlorhidrija, je stanje koje karakteriše smanjenje proizvodnje hlorovodonične kiseline u želucu.

Šta uzrokuje ovo stanje? Kako starimo, proizvodnja želudačne kiseline prirodno opada. Visok nivo stresa može uticati na funkcionisanje digestivnog sistema, što dovodi do smanjene proizvodnje želudačne kiseline.

Među uzročnicima je i helikobakterija koja može izazvati upalu i oštećenje sluznice želuca, što može smanjiti proizvodnju kiseline, kao i perniciozna anemija: autoimuno stanje gde telo nije u stanju da apsorbuje vitamin B12, što dovodi do niske kiseline u želucu.

Neke hirurške procedure koje uključuju uklanjanje ili promene na želucu mogu uticati na proizvodnju kiseline.

Takođe, određeni lekovi, kao što su inhibitori protonske pumpe i blokatori histamina-2, mogu smanjiti nivoe želudačne kiseline.

U ostale faktore rizika spadaju brzo jedenje, osetljivost na hranu ili alergije, visok unos šećera, nedostatak cinka.

Brojni simptomi

Simptomi po kojima možemo prepoznati ovo stanje su loše varenje, nadimanje, podrigivanje, nadimanje i brzi osećaj sitosti nakon obroka.

Tu je i refluks kiseline. Iznenađujuće, niska kiselina u želucu može izazvati simptome slične onima kod povišene želudačne kiseline, uključujući žgaravicu, regurgitaciju i bol u grudima. Neadekvatan nivo  želudačne kiseline može poremetiti apsorpciju hranljivih materija kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum i vitamin B12.

Niska kiselina u želucu može ometati razgradnju proteina, izazivajući imunološke reakcije i osetljivost na hranu, a može dozvoliti prekomerni rast bakterija u želucu i tankom crevu, što dovodi do stanja kao što je prekomerni rast bakterija u tankom crevu (SIBO).

Ostali simptomi niske želudačne kiseline uključuju: mučninu, zatvor, dijareju, infekcije, nesvarenu hranu u stolici, gubitak kose, suvu kožu i kosu, loš zadah, slabljenje noktiju...

Prva stvar koju možete da uradite da biste uravnotežili pe-ha u stomaku je da koristite jabukovo sirće neposredno pre obroka.

Dr Džoš Aks iz Medicinskog centra u Nešvilu preporučuje jednu supenu kašiku uz malu količinu vode. Jabukovo sirće je odličan prirodni lek, kaže, jer jabukovo sirće ima nizak pe-ha. Preporučuje i uzimanje digestivnih enzima.

„Osim jabukovog sirćeta, ako želite da poboljšate nivo želudačne kiseline su digestivni enzimi. Nađite kvalitetnu mešavinu enzima za varenje i uzmite jednu do dve kapi neposredno pre obroka. To možete uzeti čak i sa jabukovim sirćetom“, kaže dr Eks.

Objašnjava da digestivni enzimi pomažu da se u potpunosti razbiju hranljive materije koje unosimo. Ipak, naglašava da enzimi nisu „nešto što bi trebalo da uzmete do kraja života, ali to je nešto što biste uzimali neko vreme dok se vaša želudačna kiselina ne izbalansira“.

Hlorovodonična kiselina sa pepsinom

Treća stvar koju možete uzeti u obzir ako imate nisku želudačnu kiselinu je HCL sa pepsinom — hlorovodonična kiselina sa pepsinom.

Hlorovodonična kiselina se prirodno stvara u vašem stomaku. To je zaista glavna stvar koja stvara to veoma kiselo okruženje za razlaganje hrane.

Ali ako vam nedostaje hlorovodonična kiselina i sama želudačna kiselina, to vam neće omogućiti da u potpunosti svarite i razgradite stvari poput proteina, što vremenom može izazvati i stanje koje se naziva propuštanje creva.

„Hlorovodonična kiselina sa pepsinom je odlična stvar koju možete početi da uzimate redovno da biste zaista pomogli u lečenju vašeg gastrointestinalnog trakta, pomogli u borbi protiv stvari kao što je refluks kiseline i poboljšali nisku kiselinu u želucu. To je takođe jedan od najboljih suplemenata za creva koja propuštaju“, rekao je dr Eks.

Važno je da ovaj preparat koji je obično u vidu kapsula, uzimate u dogovoru sa lekarom.

Nekim ljudima je potrebna jedna kapsula; drugi ljudi će možda morati da uzmu do devet kapsula.

Manuka med

Manuka med je specifična vrsta meda sa Novog Zelanda, koji ima širok spektar antimikrobnih svojstava.

Kod nekih ljudi se može razviti simptomi SIBO - prekomerni rast bakterija u tankom crevu, i to, pogrešna vrsta bakterija u želucu kada u njemu nema dovoljno kiseline. Upravo u toj situaciji pomaže manuka med.

Dr Eks preporuluje da uzmete kašičicu ili dve dnevno. Ovaj med može pomoći i u lečenju simptoma čira na želucu, a takođe je odličan za nisku kiselinu u želucu.

Još jedan savet lekara odnosi se na način života. Najpre, budete sigurni da temeljno žvaćete hranu. Često smo u žurbi i pod stresom, pa nesvesno ne sažvaćemo svaki zalogaj koliko treba.

Pravilo - žvaći 30 puta, a zatim progutaj – važi i za pomoć pri problemima sa niskim nivoom želudačne kiseline. Takođe, jedite manje obroke. Ako jedete veoma, veoma obilne porcije, vašem telu će biti dosta teže da se izleči.

Pored toga, pokušajte sa povremenim postom. Post doprinosi opštem zdravlju creva i može da preokrene nivo kiseline u želucu.

Deo lečenja vašeg tela je dopuštanje da se ono - oporavi. Ako stalno jedete hranu od jutra do zalaska sunca svakog dana, vaše telo nema vremena da se oporavi i izleči. Upravo zato je post jedan od načina da pomognete u balansiranju želudačne kiseline.

субота, 26. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом