Читај ми!

Kako pržena hrana utiče na anksioznost i depresiju

Poznato je da pržena i masna hrana nisu najbolji izbor kad je reč o zdravlju. Uprkos tome mnogi jedu previše pržene hrane, koja je neretko na meniju „fast fud“ radnji.

Smatra se da prekomerno uzimanje određene vrste hrane igra glavnu ulogu u epidemiji gojaznosti, a pržena hrana takođe može dovesti do pojačanih upala i čitavog niza neželjenih, nezdravih nuspojava. Sada možemo dodati još jednu stvar na tu listu: povećan rizik od anksioznosti i depresije.

Studija, koju je u aprilu 2023. objavio PNAS (Proceedings of the National Academy of Science, SAD),  pokušala je da ispita ulogu pržene hrane na mentalno zdravlje, tačnije na anksioznost i depresiju.

Istraživači PNAS-a analizirali su studiju zasnovanu na populaciji od 140.728 ljudi. Rezultati su „otkrili da je česta konzumacija pržene hrane, posebno prženog krompira, snažno povezana sa 12 odsto većim rizikom od anksioznosti odnosno 7 procenata većim rizikom od depresije. Ova povezanost bila je izraženija među muškim i mlađim potrošačima.

Jedan od glavnih krivaca za povećani rizik od takvih stanja mentalnog zdravlja, prema autorima studije, jeste prisustvo akrilamida, hemikalije u određenim namirnicama koje nastaju kada su izložene prženju na visokoj temperaturi.

Istraživači smatraju da je dugotrajno izlaganje akrilamidu povezano sa depresivnim i anksioznim ponašanjem.

Ta supstanca utiče na krvno-moždanu barijeru, i u vezi je sa poremećajima cerebralnog metabolizma lipida, oksidativnim stresom, sa povećanim rizikom od upala, posebno u mozgu.

Autori studije su zaključili: „Da bismo rešili ključni nedostatak znanja u vezi sa korelacijom između konzumiranja pržene hrane i rizika od anksioznosti i depresije, ovde smo otkrili da je česta konzumacija pržene hrane snažno povezana sa većim rizikom od anksioznosti i depresije. Posebno, akrilamid je reprezentativan zagađivač u prženoj hrani, čime se dodatno razjašnjava njegov toksikološki način delovanja.

Pokazali smo da dugotrajno izlaganje akrilamidu izaziva anksioznost i depresivno ponašanje neuroinflamacijom posredovanom oksidativnim stresom i otkrili osnovni mehanizam, kada put signala posreduje u poremećaju metabolizma lipida.”

Istraživači očekuju da će novi nalazi otvoriti put ka boljem razumevanju ovog mehanizma i pružiti dokaze za anksioznost i depresiju koje su izazvane akrilamidom.

Nalaženje alternative

Iako ovo nije sjajna vest za ljubitelje pržene hrane, svakako nije ni iznenađujuća. Znamo da su ove namirnice uglavnom nezdrave i da se često prave sa nezdravim uljima i pune su sastojaka „veštačkog porekla“.

Dobra vest je da alternativa brzoj hrani i prženim obrocima može biti ukusna.

Za početak, umesto da pržite hranu u nezdravim biljnim uljima, možete isprobati kuvanje, kuvanje na pari i pečenje na roštilju.

Međutim, i dalje je važno izabrati zdravu hranu, odnosno namirnice koje pripremate. Konzumiranje ultraobrađene hrane, bilo da je pržena u ulju ili kuvana na drugi način, i dalje je loše za vaše zdravlje.

Poruka je da ograničite potrošnju pržene hrane i tako smanjite rizik od anksioznosti i depresije.

Pored toga, kažu istraživači, jedite radije sirovu ili neprerađenu hranu, a među njima posebno namirnice među kojima su: losos, jaja, celer, brokoli, cvekla, avokado, zeleno povrće, tamna čokolada, maslinovo i kokosovo ulje, kurkuma…

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару