Rasol pomaže kod mamurluka, šta još može da ukloni posledice zloupotrebe alkohola

Alkohol nije zdrav, a mnogi piju iako su svesni činjenice da time štete sebi. Međutim, ima onih koji to rade retko, kada je proslava ili kada je povod  da se nečemu nazdravi. Kada proslava prođe, mnoge boli glava, osećaju se loše i imaju mamurluk. Šta se može uraditi da se mamurluk spreči i što bolje prevaziđe, za „RTS ordinaciju" govorila je Saška Božić, magistar farmacije. 

Mnoga istraživanja poslednjih godina govore o štetnosti konzumiranja alkohola. O posledicama većina ne razmišlja dok ne nastupi mamurluk ili ozbiljniji zdravstveni problem. U manjim količinama može nas opustiti, ali u većim količinama alkohol može uticati na centralni nervni sistem i izazvati trovanje alkoholom.

Na pitanje o tome šta je umerenost kada je alkohol u pitanju, i kako da znamo da nismo preterali, magistar farmacije Saška Božić kaže: „Po najnovijim istraživanjima, najbezbednije je da se konzumira jedno do dva alkoholna pića mesečno. To je bez rizika po zdravlje za većinu ljudi.“

„Postoje ljudi koji imaju različit broj enzima koji prerađuju alkohol, to je kad se neki ljudi zacrvene dok piju ili osećaju odmah mučninu. Kod njih je problem što imaju manjak enzima ili imaju neku drugu varijaciju tog enzima koji prerađuje alkohol“, dodala je farmaceutkinja koja ističe i da baš ti ljudi lošije podnose alkoholna pića.

Važno je znati i na koje organe alkohol utiče i koja količina može da ošteti jetru ili neki drugi organ. 

„Alkohol je jedna od retkih supstanci koja može da uđe u svaku ćeliju veoma brzo. Ako se unosi na prazan stomak, onda može za pet do deset minuta da prođe u sve ćelije u našem telu. Kada se alkohol unosi na prazan stomak bukvalno se resorbuje i prelazi u krvotok za pet do deset minuta. Pre alkohola bi trebalo da se pojede nešto, obrok treba da ima i masti i proteine i ugljene hidrate kako bi se usporio prelazak alkohola u krvotok", rekla je Božićeva.

Koja je vrsta alkohola najštetnija

„Pića koja su obojena više štete jer pored alkohola sadrže i dosta nečistoća i šećera", kaže Božićeva i dodaje da treba izbegavati koktele i druga obojena pića, kao i da je crno vino štetnije od belog, tačnije da teže pada jetri.  

Na pitanje da li neki farmaceutski proizvodi mogu da spreče mamurluk, odgovara:

„To ništa nije dokazano, ne može da se reši nešto što je već nastalo. Možda je bolje da se ljudi fokusiraju na to da pojedu nešto i da tokom izlaska biraju neka kvalitetnija pića. Gazirana pića nisu dobar izbor uz alkohol jer onda alkohol mnogo brže prelazi u krvotok i kasnije dovodi do težeg mamurluka.“

Farmaceutkinja je prokomentarisala konzumiranje aktivnog uglja, zeolita i probiotika sa ciljem da se spreči ili ublaži mamurluk. Kako je rekla, u ovakvim situacijama, jedino probiotik može da pomogne jer alkohol utiče na crevnu floru. Aktivni ugalj i zeolit, kada je u pitanju mamurluk, ne mogu pomoći jer ne apsorbuju alkohol.

„Probiotik može da se koristi i pre i posle konzumiranja alkohola. Ako neko ne želi može da koristi jogurt, to je neka bolja varijanta, kao i kefir i kiseli kupus“, ističe Božićeva.

Narodni lek za mamurluk – rasol

„Naš tradicionalni lek može da pomogne zato što je bogat elektrolitima i vitaminom Ce“, rekla je farmaceutkinja i dodala da i đumbir može biti od pomoći protiv mučnine. 

Saška Božić je posavetovala da se pre konzumiranja alkohola uzme multivitaminski kompleks u kome bi trebalo da bude Ce-vitamin, folna kiselina i vitamini Be kompleksa. 

Govorila je i o tome šta valja činiti kada imamo glavobolju nakon izlaska i da li tada smemo da popijemo neki lek.

„Ne bi trebalo ništa, jetra je već opterećena eliminacijom alkohola. Ne bi trebao da se koristi paracetamol, iako je u većini slučajeva bezbedan, u ovom slučaju nije. Ne preporučujem, to zavisi od osobe, ali mogu da se koriste lekovi iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova ibuprofen ili acetilsalicilna kiselina".

Farmaceutkinja je navela da samo u slučajevima kada se alkohol konzumira umereno, a to je jednom do dva puta mesečno, redovna terapija se može uzeti nakon dva do tri sata. U svim ostalim slučajevima to zavisi od terapije, vrste bolesti i drugih faktora. 

Saveti o tome kako se ponašati dan nakon konzumiranja alkohola

„Doručak je najvažniji, jaja su odličan doručak zato što su bogata cisteinom, to je aminokiselina koja sprečava mučninu i povraćanje”, posavetovala je gošća RTS Ordinacije i dodala da je poželjno uzeti multivitaminski kompleks i povećati unos vode.

„Voda je najvažnija i pre, i tokom, i nakon konzumacije alkohola, tu je preporuka da na jednu čašu alkohola ide jedna do dve čaše vode”, zaključila je za RTS ordinaciju mr Saška Božić.

петак, 25. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом