Noćno mokrenje, problem kod dece koji se često krije

O najčešćem problemu dečjeg doba malo se govori. Roditelji o njemu nerado pričaju i pokušavaju da ga reše „unutar porodice“. Međutim, ističu stručnjaci, najvažnije je da se obrate lekaru na vreme. Neurološka zrelost deteta završava se oko treće godine i tada bi noćno mokrenje trebalo da prestane. Ipak, s obzirom na to da je svako dete različito, ova pojava postaje problem ako traje i posle pete godine, i ukoliko dete mokri noću više od dva puta nedeljno, treba potražiti pomoć lekara.

Glavni uzroci enureze kod zdrave dece jesu genetski faktori, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu ili smanjen kapacitet mokraćne bešike. Ako je jedan roditelj imao isti problem u detinjstvu, verovatnoća da će dete imati enurezu je 40 odsto, a ako su problem imala oba roditelja, verovatnoća je čak 75 odsto.

Ta deca se teško bude, a kod od njih se tokom noći pojačano stvara mokraća zbog poremećaja lučenja hormona hipofize.

„Još kod našeg naroda postoji stid od ove vrste problema, to nije bolest, to je problem koji se uspešno može rešavati uvođenjem opštih i nespecifičnih mera i uvođenjem terapije... Piše se na recept, roditelji ga ne kupuju, mogu ga dobiti i u primarnoj zaštiti“, objašnjava dr Gordana Miloševski Lomić, dečji nefrolog iz Dečje klinike u Tiršovoj.

Deca s enurezom imaju i psihološke probleme, emotivne i sociološke poremećaje koji predstavljaju posledicu a ne uzrok noćnog mokrenja. Noćno mokrenje je na trećem mestu liste stresnih životnih događaja, posle razvoda roditelja i roditeljskih svađa.

Deca koja imaju ovaj problem veoma često su uznemirena, stide se, osećaju se krivom i odbačenom, zbog čega i izbegavaju vršnjake.

„Najvažnije je istaći to, kažnjavanje ne dolazi u obzir, neće imati nikakvog efekta, dete to radi nevoljno. Veoma je važno razgovarati sa detetom, normalizovati problem, imati beskrajno strpljenja, jer najteže je tom detetu“, ističe psiholog Irena Korićanac iz Dečje klinike u Tiršovoj.

Zbog toga što se o ovom problemu najčešće ćuti, a roditelji ga ne prijavljuju samoinicijativno lekaru, pedijatri i nefrolozi u Srbiji pokreću važnu inicijativu.

„Problem je češći nego što se misli, mi ćemo sa ovog skupa zatražiti da se kao obavezno pitanje vezano za preventivne preglede kod dece predškolskog i školskog uzrasta – upravo bude da li se dete umokrava noću, ukoliko roditelji ne prijave, vi za problem – ne znate, a ukoliko ciljano pitate onda ćete i dobiti odgovor“, kaže dr Radmila Kosić, pedijatar u Domu zdravlja „Zvezdara“.

Noćno mokrenje jedan je od najčešćih problema dečjeg doba, u uzrastu do pet godina svako četvrto dete ima poremećaj pražnjenja bešike. Pre polaska u školu svako deseto dete noću mokri, a procenjuje se da u Srbiji ovaj problem ima oko 150.000 dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво