четвртак, 15.10.2015, 19:35 -> 19:39
Ne samo da je moguće već i treba jesti koru od banane
Većina ljudi ne zna da je kora od banane jestiva i veoma hranjiva, a mnogi misle da je njena jedina svrha da zaštiti meku unutrašnjost i posluži za šalu u crtanom filmu.
Kora od banane je izuzetno hranljiva i prilično jestiva, pod uslovom da se malo pripremi. Nakon dobrog pranja, kora se može iseći u blenderu i sa još nekim voćem činiti ukusan voćni šejk.
Osim toga, ima dosta recepata na internetu o spremanju kore od banane - od prženja, preko pečenja do kuvanja.
Evo i razloga zbog kojih stručnjaci za ishranu savetuju da se kora od banane ne baca jer sadrži u dnevnim potrebama:
- 12 odsto potrebe za vlaknima, koja pomažu varenje i probavu.
- 17 odsto potrebnog vitamina C, koji pomaže imuni sistem, rast i razvoj.
- petinu potrebnog vitamina B6, koji učestvuje u procesu pretvaranja hrane u energiju.
- 12 odsto kalijuma, koji pomaže u razvoju ćelija, tkiva i organa i jedan je od glavnih elektrolita u organizmu.
- osam odsto magnezijuma, koji učestvuje u stvaranju energije i regulisanju krvnog pritiska.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 13
Пошаљи коментар