Читај ми!

Šta raditi sa hranom koja ostane posle praznika?

Svi koji su juče sebi dali oduška i preterali sa hranom i pićem, danas moraju da budu oprezni, naročito ako im je hrana ostala. Namirnice držite u rashladnim uređajima, a ako to ne učinite posledice po zdravlje mogu biti brojne.

Na meniju, po pravilu, od mesa u svim oblicima do luka, jaja, sira, salata, peciva i slatkiša. Na kalorije i količinu se ne misli, pa često nakon praznovanja preostane hrane. Uglavnom se preostala hrana nosi kući ili se podeli sa prijateljima.

Međutim, ukoliko se sva ta hrana ne pojede ni narednog dana, pravila su jasna.

Pripremljena hrana nikako ne sme da se drži na sobnoj temperaturi, već u rashladnim uređajima. Tako se namirnice neće pokvariti, pa samim tim ni stomak.

„Kada je hrana termički pripremljena, kao što je pečeno meso, torte, kolači, oni mogu bez problema da se zamrznu i to je jedini siguran i bezbedan način da se na duže vreme očuva namirnica i da se spreči njeno kvarenje. Kada su u pitanju namirnice kao što su pirinač ili krompir, od tih ostataka se može pripremiti neko drugo jelo. Sve ono što se termički ne obrađuje recimo ostaci ruske salate i svega toga nije preporučljivo zamrzavati i najbolje je to potrošiti u roku od dva dana, držeći u frižideru“, kaže načelnica Sektora VMA za preventivnu medicinu prof. dr Sonja Radaković.

Kršenju ovih pravila najviše se raduju mikroorganizmi, a najmanje naš stomak.

„Na sobnoj temperaturi se mogu umnožiti do broja koji će zacelo izazvati gastro oboljenje, ali moguća su i druga oboljenja“, ističe Radakovićeva.

Dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja „Savski venac“ kaže da se dešava da je povećan broj pacijenata koji se javljaju posle praznika i većeg praznovanja.

„Uglavom su to gastrointestinalne tegobe - mučnine, nadimanja, neka povraćanja, pa do onih ozbiljnijih poremaćaja kada su u pitanju crevne infekcije“, objašnjava Mićićeva.

Ova stanja se mogu izbeći, ako se pridržava osnovnih smernica pripreme i čuvanja hrane, jer je uvek bolje sprečiti nego lečiti.

Hranu treba spremati u higijenski odgovarajućim uslovima, što znači na čistoj radnoj površini i sa čistim priborom, a pre pripreme, obavezno je oprati ruke sapunom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво