среда, 24.12.2014, 13:12 -> 16:47
štampajNe zaboravite grašak
Uprkos tome što neretko igra sporednu ulogu u mnogim salatama i čorbama, dodelite mu češće glavnu ulogu, poručuju nutricionisti podsećajući da postoji mnogo razloga da jedemo više graška.
Visoka hranljiva i biološka vrednost svrstavaju grašak na liste namirnica koje bi trebalo često unositi. Ipak, nekada potpuno zaboravimo na njega i prođe i više meseci da se ne nađe na trpezi.
Nutricionisti zbog toga podsećaju da je reč o mahunarki bogatoj ugljenim hidratima (oko 16 odsto).
Grašak sadrži i oko šest odsto belančevina, dosta vlakana, malo masti, a može se pohvaliti činjenicom da holesterol nema uopšte.
Kada je o vitaminima i mineralima reč, svaka kašika graška doneće A, B1, B2, B6 i nešto C vitamina, kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i fosfora.
U ovo doba godine malo teže se dolazi do svežeg graška, ali se smrznut, konzerviran ili sušen može naći u gotovo svakoj radnji.
Mirođiji se daje prednost pri pravljenju jela sa ovom mahunarkom, ali nije zabranjeno da tragate za začinima koji će joj upotpuniti ukus.
Čorbe, salate, razne verzije pirea... Mogućnosti ima dovoljno da se grašak svake nedelje nađe na stolu.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар