уторак, 03.12.2013, 08:50 -> 09:41
štampajKuhinjski kalfa: „Pileći file sa suvim šljivama“
Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu je „Pileći file sa suvim šljivama i kolač od povrća“. Od broja „lajkova“ na Fejsbuk stranici Kuhinjskog kalfe zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a!
Pred kamerama Radio-televizije Srbije, učenici iz nekoliko gradova naše zemlje spremaju svakog utorka obroke koji su karakteristični za podneblje u kojem se nalazi škola, što mogu da vide najpre gledaoci Jutarnjeg programa, a zatim i posetioci Internet portala RTS-a.
Varjače će ukrstiti 11 ugostiteljskih škola iz čitave Srbije, a priliku da se danas javno predstave i pokažu koliko su naučili imaju učenici Srednje turističke škole sa Novog Beograda.
Pripremiće pileći file sa suvim šljivama i kolač od povrća. Cena namirnica za jednu porciju je 350 dinara, a približna vrednost jedne porcije je 660 kalorija.
„Pileći file sa suvim sljivama“
Pileći file istanjimo, začinimo solju i biberom stavimo šnit pršute i suve šljive i urolujemo. Meso pečemo na masnoći i dovršimo u pećnici.
Priprema Kolača od povrća: Za „dišes“ masu skuvamo beli krompir u ljusci potom ga propasiramo, začinimo solju, biberom, muskatnim orahom i povežemo žumancem i parmezanom.
Crveni krompir, plavi patlidžan, tikvice i jedan paradajz isečemo na kolutove. Kolutove krompira propržimo na maslinovom ulju, preručimo u pleh, začinimo solju, biberom i
origanom i delimično omekšamo u pećnici.
Na masnoći na kojoj smo pržili krompir propržimo prvo kolutove plavog patlidžana, a potom
kolutove tikvice koliko samo da povrće dobije koricu.
Nakon prženja tikvice i plavi patlidžan začinimo solju i stavimo na ubrus kako bismo ostranili višak masnoće. Koziji sir isečemo na tanke listiće
U prsten ređamo po kolut krompira, kozijeg sira, plavog patlidžana, kozijeg sira, tikvica, kozijeg sira i paradajza. Posolimo paradajz.
Kratko zapečemo u pećnici dok paradajz ne dobije boju.
Za „reliš“ (preliv od paradajza) prorestujemo sitno sečeni crveni luk kojem dodamo sitno
sečeni beli luk i mesnati deo paradajza koji smo isekli na kockice. Začinimo seckanim bosiljkom, solju biberom.
Kolač izvadimo iz pećnice i na njega stavimo jednu kašiku „reliša“ i nastavimo pečenje. Nakon nekoliko minuta kolaču dodajemo „dišes“ masu i gratiniramo, nastavimo sa pečenjem dok masa ne dobije zlatnu boju.
Priprema sosa od šljiva: U umereno zagrejanom tiganju rastopimo puter, dodamo pekmez od šljiva, kada se sjedini sa masnoćom dodamo suve šljive i šljivovicu. Potom flambiramo i doteramo gustinu sosu.
Dodatak: Jabuku izdubimo, ukrasimo, premažemo je medom i limunovim sokom, kratko zapečemo u pećnici. Mileramu dodamo sitno sečeno peršunovo lišće i napunimo jabuke. Tost oblikujemo, aromatizujemo belim lukom i kratko zapečemo.
Serviranje: Na zagrejan tanjir podlijemo sos na njega stavimo isečeni pileći file a između parčića mesa tost. Sa desne strane postavimo kolač od povrća a sa leve jabuku punjenu mileramom. Dekorišemo listićima bosiljka, origana i sira.
Kuhinjski kalfa
Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.
Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.
Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.
Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.
Gledaocima Jutarnjeg programa će se predstaviti škole iz Vrnjačke Banje, Niša, Leskovca, Čačka, Velike Plane, Čajetine, Novog Pazara, Aranđelovca, Kragujevca i iz dve beogradske škole.
Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.
Od broja „lajkova“ zavisi i plasman škola. Najbolji će od 1. januara 2014. godine, gostovati u studiju RTS-a.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар